Social 1 Iunie 2017 12:01 de Clara Vacaru
Fiecare dintre noi avem momente in viata in care simtim ca totul se prabuseste. Macar o data in viata se intampla sa ne lovim de diferite piedici care ne pot opri de la drumul nostru in viata, la care am muncit atat de mult timp. Aceste momente ne fac sa vrem sa renuntam, ne mananca toata energia si ne lasa fara chef, fara motivatie si fara drag de lucrurile care, odata, ne placeau.

In opinia psihologului Andra Tanasescu, astfel de momente dificile nu sunt, in fapt, nimic altceva decat semnale oferite de viata, prin intermediul subconstientului nostru, ca avem nevoie de o pauza in care sa ne deconectam de la micile probleme.

Pe parcursul vietii, constientul ne tot alimenteaza cu mesaje ca totul trebuie luat in serios, ca nu avem nevoie de pauze, ca actualul loc de munca este ceea ce ne dorim, chiar daca ne termina psihic, ca rutina este buna si trebuie sa ne tinem de ea pana la pensionare, si chiar si dupa ea. La un moment dat, subconstientul nostru clacheaza si construieste scenarii, aparent daunatoare, dar care au ca scop final, deconectarea noastra. Tot acest declic se petrece intr-o fractiune de secunda. Ori stam in pat si dintr-o data suntem strafulgerati de intrebarea: Chiar sunt fericit cu adevarat asa cum sunt acum?. Ori stam pe Facebook, ne uitam la fotografii ale prietenilor sau chiar ale necunoscutilor, care par atat de fericiti in Santorini, Thailanda, Tenerife sau chiar pe plaja din Mamaia, incat ne enervam si ne intrebam cu voce tare: Eu de ce nu merg niciodata intr-o astfel de vacanta?”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Raspunsul la depresie este “Iesi din casa!”

Specialistul crede ca rutina amplifica starea de depresie, iar raspunsul la intrebarea “Cum scap de lipsa de pofta de viata, cum scap de depresia care parca a pus stapanire pe viata mea?” este unul singur “Iesi afara, iesi din casa”. Unde? Oriunde. In parcul din fata blocului sau in indepartata Indie.

Mintea constienta construieste granite, impune reguli, crezand ca ne vrea binele, insa spiritul nostru este liber, are nevoie de aventuri, de actiune, de orice altceva numai nu de rutina. “Unul dintre cele mai mari beneficii ale calatoriilor este ca te ajuta sa te deconectezi de la ceea ce ai lasat acasa. Fie ca avem o problema de cuplu, fie ca avem probleme la locul de munca sau intr-un alt aspect al vietii noastre, plecarea intr-un loc nou ne ajuta sa ne mutam atentia de la ele si sa acumulam noi experiente. Pana in acel moment, credeam ca tot ceea ce facem in viata - adica rutina pe care ne-am creat-o - este suficient. In vacanta descoperim noi punct de vedere, noi moduri de a gandi si de a actiona si, de multe ori, chiar suntem surprinsi de noi. Readucem in viata noastra sentimente si simtiri pe care le-am uitat, care abundau in copilarie, insa nu mai au loc in viata de adult”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

Cum ne deconectam in vacanta?

Primul lucru pe care il putem face chiar inainte de a ne face bagajele pentru vacanta, este sa ne anuntam colaboratorii, prietenii si familia mea ca... mergem in vacanta. Adresa noatra de e-mail trebuie setata sa trimita mesaje automate ca, in perioada x, suntem plecati in concediu, prietenii nostri trebuie sa fie instiintati ca telefonul nostru va ramane mai mult in camera de hotel sau va fi folosit numai pentru poze. Toata lumea trebuie sa respecte nevoia noastra de intimitate, de deconectare, iar toate mijloacele care ne-ar putea aduce aminte de rutina trebuie lasate acasa: rapoarte pentru lucru, teancuri de facturi etc.
Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Daca alegi sa mergi singur in vacanta, fa orice activitate pe care, in mod normal, n-ai face-o daca ai fi acasa. Plimba-te, descopera noul oras, descopera oamenii, cum gandesc, ce-i diferit si cum te simti sa fii acolo. Bucura-te de fiecare moment si fii prezent, indiferent de ce faci acolo. Daca mergi impreuna cu sau la cineva, petrece-ti timpul cu acea persoana. Bucura-te de prezenta lor, radeti, glumiti, iesiti si faceti lucruri care sa va scoata din rutina. Luati-va timp sa cunoasteti mai bine acea persoana si fiti curiosi de lucrurile pe care vi le poate oferi viata. Iar in momentul in care reveniti acasa, luati din acea energie creata si folositi-o pentru voi, pentru ceea ce aveti nevoie. Observati daca lucrurile s-au asezat, daca v-au venit noi idei sau daca pur si simplu vi s-a schimbat atitudinea cu privire la situatia de la care ati plecat”, conchide psihologul Andra Tanasescu.

Citeste si:
Ce acuzații i-a adus Dana Roba pastorului din Timișoara. Îl...
Ce acuzații i-a adus Dana...

Andra Tanasescu, vice presedinte al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog si Trainer NLP. A urmat studiile in psihologie, avand formarea in terapie de cuplu si familie. Avand experienta ca instructor de dans si fiind atrasa de conexiunea dintre minte, emotii si corp, urmeaza o formare in terapia prin dans si miscare. Dupa cativa ani de experienta in training si sustinerea evenimentelor corporate, ofera prin imbinarea psihologiei, cu NLP-ul si tehnici de constientizare si conectare corporala, o experienta completa de auto-cunoastere si evolutie personala.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.