Social 25 Mai 2017 16:05
Boala cardiovasculara (BCV) este una dintre principalele cauze de deces in Europa. In ciuda unei scaderi semnificative in ultimii 30 de ani, aproximativ patru milioane de decese din cauza BCV sunt inregistrate anual in Europa, arata statistici recente ale Societatii Europene de Cardiologie. Acestea reprezinta 46% din totalul cauzelor de mortalitate in Europa.

Boala cardiovasculara (BCV) este cauzata in principal de arterioscleroza, o afectiune care blocheaza arterele ce alimenteaza cu oxigen si substante nutritive inima si creierul. De asemenea, anumite afectiuni, precum diabetul zaharat, pot si ele spori riscul de BCV.

„Desi exista mai multi factori care pot influenta aparitia afectiunilor cardiovasculare, inclusiv factori genetici, stilul de viata pe care il adoptam joaca un rol extrem de important. Sedentarismul, o dieta nesanatoasa si neechilibrata pot accelera riscul de boli cardiovasculare. De aceea, este important sa adoptam o dieta echilibrata, care sa contina toate componentele alimentare esentiale: proteine, lipide si glucide”, spune dr. Corina-Aurelia Zugravu, Presedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate su Nutritie.

Fructele si legumele, alimentele bogate in acizi grasi omega-3, vitaminele C si E au un rol benefic in diminuarea riscului afectiunilor de inima, deoarece limiteaza producerea de colesterol si protejeaza inima si arterele impotriva instalarii aterosclerozei.

Consumul de morcovi are efecte benefice asupra sanatatii inimii,
datorita continutului lor de fitonutrienti cu rol antioxidant: beta-caroten, alfa-caroten, luteina, acid hidroxicinamic, acid ferulic, antocianidine, cianidine sau malvidine. Totodata, potasiul si fibrele din morcovi regleaza nivelul de sodiu din organism si controleaza presiunea sangelui, care atunci cand este ridicata poate declansa hipertensiunea arteriala.

Pestele, precum somonul, tonul, macrou sau hering, este bogat in acizi grasi omega-3 care scad nivelul de colesterol rau si ajuta la fluidizarea sangelui, fapt ce poate preintampina formarea cheagurilor de sange la nivelul creierului. De asemenea, pestele este bogat in proteine, antioxidanti si vitamina D care pot favoriza scaderea tensiunii arteriale si stimula activitatea cardiovasculara.

Semintele de in au rol cardioprotector, fiind o foarte buna sursa de antioxidanti, acizi grasi omega-3, dar si de minerale precum magneziul, cunoscut pentru rolul sau benefic in prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, semintele de in au un continut bogat de fibre, care odata patrunse in organism, ne ajuta sa reducem absorbtia de colesterol din alimente. Continutul de acizi grasi omega-3 face din in si un foarte bun antiinflamator, stimuland eliminarea grasimilor oxidate si a toxinelor din organism.

Si bauturile bogate in fibre, precum berea, atunci cand este consumata moderat, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales daca sunt integrate intr-un stil de viata sanatos.
Potrivit unui comunicat remis 9am, berea contine polifenoli cu proprietati antioxidante si ajuta la stimularea circulatiei sangelui. In plus, datorita ingredientelor sale naturale, este o foarte buna sursa de magneziu si potasiu, iar prin continutul de antioxidanti si fibre solubile poate contribui la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL). Studii internationale arata ca un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidenta a bolii cardiovasculare cu 25% mai scazut comparativ cu abstinentii. Studiile in randul populatiei pe subiecti cu hipertensiune au aratat ca un consum de alcool de pana la 660 ml de bere pe zi poate scadea riscul relativ de BCV cu pana la 40%.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.