Social 22 Mai 2017 14:37
Intr-o tara cu un istoric agrar ca al Romaniei, unde exista cei mai multi proprietari de locuinte din Uniunea Europeana - 94,7%, potrivit datelor Eurostat -, curtile si gradinile fac parte din cultura nationala. Asta nu inseamna ca ne si pricepem sa le amenajam. Care sunt greselile cele mai frecvente si cum pot fi corectate acestea?

Chiar daca nu toti romanii locuiesc la curte, multi dintre ei isi doresc acest lucru. Suntem atasati de traditii, de casa parinteasca si de natura. O demonstreaza succesul pe care il inregistreaza retailerii de bricolaj pe piata locala, dezvoltarea, in ultimii ani, a tot mai multor pensiuni turistice sau cifrele de audienta ale unor productii tv care aduc in prim-plan lumea satului.

Care sunt caracteristicile gradinilor de la noi? In ciuda raspandirii obiceiului de a amenaja o gradina in jurul casei sau chiar in jurul blocurilor, nu avem o directie clara. Exista cateva elemente comune, pe care le regasim in multe dintre gradinile din tara noastra, insa acestea nu se incadreaza intr-o strategie peisagistica coerenta, iar unele dintre ele ar putea fi considerate kitsch, dupa parerile specialistilor. Lucurile nu stau mai bine nici in parcuri, spatiul public influentand, in mare masura, optiunile personale.

Explicatia tine de istoria noastra: curtea satului, fata de care manifestam cu totii nostalgie, nu insemna doar plante si flori, ci o parte importanta a gospodariei, in care se aflau animale, magazii, anexe. In aceste conditii, spatiul verde se strecura, ici-colo, in peisaj. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult: avem la dispozitie informatii si oferte diversificate de produse pentru gradinarit, dar acest spatiu este in continuare organizat dupa bunul plac sau bunul gust al fiecaruia.

Cum poate fi educata piata, in asa fel incat sa construim impreuna o strategie verde si un spatiu frumos? Iti prezentam, mai jos, cateva idei de care ar trebui sa tii cont, pentru a crea o gradina bine organizata, luminoasa si moderna, cu efort minim si incadrare in buget.

Foloseste utilaje si accesorii de gradina profesionale

Cand ai de amenajat o gradina, daca ai ridicat deja elementele de constructie - simple sau complexe, de la alei si borduri decorative, pana la sera si foisor - primul lucru la care te gandesti este alegerea semintelor, bulbilor, butasilor si a gazonului, dupa caz.

Citeste si:
Vești bune pentru clienții Hidroelectrica
Vești bune pentru clienții...

Iti propunem sa schimbi ordinea si sa pui pe primul loc selectarea uneltelor de lucru potrivite. De exemplu, iti va fi intotdeauna utila o motocoasa de acest tip, pentru tunderea gazonului si cosirii buruienilor si ierbii din curte, de pe peluze si alei. Realizeaza o schema sumara a ceea ce se va regasi in gradina ta - plante si alte elemente de decor - si in functie de asta, pregateste si lista cu utilajele si accesoriile care te vor ajuta sa intretii totul. Fa alegeri de buna calitate - iti vor asigura rezultate pe termen lung.

Mai putin inseamna mai mult

Una dintre greselile frecvent intalnite in amenajarea curtilor si gradinilor este aglomerarea unui numar mult prea mare de elemente, fara un fir rosu care sa le lege intre ele. Rezultatul este un amestec de plante de dimensiuni complet diferite, ritm de crestere mult prea diferit, pitici de gradina, asocierea lemnului cu marmura, ghivece in toate culorile si un aspect lipsit de personalitate.

Citeste si:
Cum pregătești gradina pentru iarna - sfaturi și recomandări
Cum pregătești gradina pentru...

O alta problema care apare este lipsa spatiului care sa permita unora dintre plante sa respire si sa se dezvolte atat cat au nevoie. Solutia este simpla: este de preferat o gradina in care instalezi mai putine detalii, dar care sunt mult mai bine conectate. Daca tot ne referim la specificul local, aleile din piatra, gazonul, arbustii tineri, cateva flori si un gratar modern ar putea fi suficiente.

Alege doua-trei culori pentru piesele decorative

Indiferent care sunt alegerile tale in materie de decoratiuni pentru curte si gradina - suporturi pentru plante, vase mari pentru flori, stropitoare, fantana arteziana etc. - nu exagera cu numarul culorilor. Orice arhitect peisagist ti-ar spune ca ideal este sa mergi pe o singura combinatie, care sa dea tonul amenajarii - de exemplu, un mix de doua nuante apropiate sau complementare - si sa introduci alte culori doar punctual, pentru a crea pete sau colturi de culoare.

Citeste si:
Preferințele românilor de Sărbători. Ce destinații interne și...
Preferințele românilor de...

Sfat: Poti alege, pentru intreaga gradina, combinatia, foarte proaspata si curata, de gard viu si plante cataratoare (cu care obtii verdele) cu lemn in diferite nuante: natural, wenge, alb. Adauga ghivece si galetuse din tabla alba sau argintiu patinat.

Daca te pregatesti de amenajarea gradinii, care dintre ideile de mai sus te inspira? Poti consulta si lista cu idei din afara tarii, pentru inspiratie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.