Social 16 Mai 2017 11:43 de Clara Vacaru
Angajatii Finantelor Publice din Galati, Arad, Timisoara, Craiova, Constanta, Vaslui au declansat, marti dimineata, pentru a doua zi consecutiv, proteste spontane, iesind in fata sediilor institutiilor si intrerupand programul cu publicul, nemultumiti de salarii.

Toti angajatii Administratiei Judetene a Finantelor Publice Galati au declansat, marti dimineata, un nou protest spontan, nemultumiti de nivelul salariilor, activitatea institutiei fiind blocata.

"Este un protest spontan, suntem adunati in sala mare. Este un protest al tuturor angajatilor; nu se mai lucreaza deloc", a declarat, marti, presedintele SED Lex Galati, Anca Tudorache.

Si luni, aproape o suta de functionari ai Finatelor Publice Galati au intrerupt programul de lucru si au iesit in curtea interioara a institutiei.

Nemultumirea noastra este legata de Legea salarizarii care urmeaza sa intre in vigoare, dar noua ne scad salariile. Acesta este un semnal de alarma deoarece complexitatea muncii este foarte mare si vrem sa fim salarizati dupa munca pe carte o depunem. Este o greva spontana, colegii s-au adunat”, afirma luni Anca Tudorache.

Sindicatul Sed Lex din cadrul AJFP Galati are peste 400 de membri.

Proteste si in Dolj

300 de salariati ai Administratiei Judetene a Finantelor Publice Dolj au iesit din nou, marti dimineata, in fata sediului unitatiii, nemultumiti de proiectul Legii salarizarii unitare. Activitatea cu publicul a fost suspendata timp de doua ore.

In cazul nostru, conform noului proiect al Legii salarizarii unitare, vom avea salariile mai mici, se vor inregistra si diferente dintre noi si colegii nostri din Ministerul de Finante. Vrem sa tragem un semnal guvernantilor si parlamentarilor sa ne asculte si pe noi, sa ne bage putin in seama”, a declarat Brandusa Palarie, unul dintre membrii Sindicatului SedLex.

Salariatii Finantelor Publice Dolj se afla in a doua zi de proteste, luni iesind in strada aproximativ 200 de angajati ai institutiei.

In Arad protesteaza 470 de angajati

In judetul Arad, aproximativ 470 de angajati din finante protesteaza spontan pentru a doua zi consecutiv, liderul judetean al sindicatului din Finante, Ioan Trifa, spunand ca actiunea va continua. Decizia de continuare a protestelor a fost luata marti dimineata, in urma unei sedinte de sindicat.
Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

In municipiul Arad, zeci de salariati ai Finantelor Publice protesteaza in fata sediului institutiei, dar si pe holuri. Ghiseele si serviciile publice nu au fost deschise deloc marti dimineata.

Miercuri, o delegatie a sindicalistilor aradeni va pleca la Bucuresti, pentru a se intalni cu ministrul Finantelor.

Proteste au loc si la Timisoara, unde angajatii Directiei Judetene si cei ai Directiei Regionale a Finantelor Publice au intrerupt activitatea, cerand o lege a salarizarii echitabila.

Continuam protestul si astazi (marti – n.r.). Angajatii se afla in holul principal si isi exercita dreptul de a protesta. Nimeni nu lucreaza, la nivelul regionalei suntem aproximativ 500 de angajati care am incetat lucrul. O delegatie de la Timisoara se va deplasa la Bucuresti pentru discutii mai intai cu liderii de sindicat, apoi cu cei de la Minister. Dealtfel din fiecare judet al tarii se vor deplasa delegatii la Bucuresti”, a declarat liderul de sindicat al Finantelor Publice Timisoara, Virginia Dutu.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Ea a precizat ca protestul ar putea continua si miercuri.

Usile de la Directia de Finante Timisoara sunt deschise, insa am lipit afise sa anuntam oamenii ca nu lucram. Am scris acolo si revendicarile noastre. Cel mai probabil nici maine (miercuri – n.r.) nu vom lucra. Asteptam semnale pozitive de la Bucuresti. E posibil ca miercuri sa fie un miting de protest la Bucuresti”, a mai spus liderul de sindicat.

Protestul functionarilor de la Directia de Finante Publice Timisoara a inceput luni dimineata.

Si aproximativ 50 de angajati de la Administratia Judeteana a Finantelor Publice Constanta protesteaza din nou marti, fata de o posibila scadere a salariilor.

Liderul Sed Lex Constanta, Claudiu Anghel, a declarat corespondentului News.ro ca aproximativ 50 de angajati au declansat un protest spontan la unul dintre sediile Trezoreriei.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Claudiu Anghel a mentionat ca la celelalte sedii ale AJFP Constanta activitatea se desfasura normal marti dimineata.

El a transmis tuturor angajatilor din finantele constantene ca miercuri la Bucuresti va avea loc o intalnire a liderilor de sindicat cu ministrul de Finante pentru a se discuta despre nemultumirile angajatilor.

In cursul zilei de luni, peste 100 de angajati din Administratia Judeteana a Finantelor Publice Constanta, de la mai multe sedii, au intrerupt lucrul pentru mai multe ore, nemultumiti ca noua lege a salarizarii va duce la scaderea salariilor din acest domeniu.

Si la Vaslui se protesteaza

De asemenea, cei 120 de angajati care isi desfasoara activitatea in sediul Finantelor Publice (AJFP) Vaslui au blocat, marti, activitatea, pentru a doua zi consecutiv, nemultumiti de prevederile noii legi a salarizarii unice. Greva spontana a fost declansata dupa ora 10.00, astfel incat contribuabilii care s-au prezentat dimineata la ghiseele institutiei au putut sa achite diverse taxe sau obligatii fiscale catre stat.
Citeste si:
Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava isi suspenda programul cu...
Parchetul de pe langa...

Salariatii si-au propus ca, prin actiunile lor, sa nu afecteze contribuabilii, mai ales ca unii dintre ei, someri sau beneficiari ai venitului minim garantat, au venit din mediul rural de la primele ore ale diminetii, iar ei nu au nicio vina. Insa, dupa ce s-au rezolvat toate aceste urgente, angajatii au iesit din birouri si s-au adunat din noul la parterul cladirii, oprind in totalitate activitatea. Pentru cat timp, nu pot sa va spun, in conditiile in care este o greva spontana, care nu a fost organizata de sindicat”, a declarat, marti, pentru News.ro liderul Sindicatului Finantelor Publice Vaslui, Valerica Berescu.

Angajatii AJFP Vaslui au fost in greva si luni, cand au intrerupt activitatea tot la ora 10.00, fara a mai fi reluata pana la sfarsitul programului.

La Iasi si Buzau, unde au fost proteste luni, activitatea se desfasoara normal.

La Iasi ar fi trebuit sa ajunga marti presedintele ANAF, Bogdan Stan, insa liderul de sindicat din Finante Publice Iasi, Dumitru Ceapoi, a declarat ca vizita acestuia a fost amanata.

Cateva mii de salariati din directiile de finante publice au declansat un protest spontan, luni dimineata, nemultumiti de proiectul legii salarizarii, iar protestul s-a extins rapid in toata tara, la directiile de finante din unele orase activitatea fiind oprita total. In multe orase, activitatea administratiilor finantelor publice a fost blocata in totalitate, angajatii protestand fie in holurile institutiilor, fie in fata sediilor acestora.

De asemenea, cateva sute de salariati au protestat in fata Ministerului Finantelor. Si angajatii directiilor de taxe si impozite din primariile sectoarelor 2, 3, 4, 6 au oprit lucrul, in semn de solidaritate cu salariatii din Finante

Angajatii din vami s-au solidarizat cu salariatii din Finante si au organizat o actiune de protest sub forma ”excesului de zel”, astfel ca toate masinile care au trecut prin punctele de frontiera au fost controlate amanuntit.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.