Social 15 Mai 2017 10:20
Cateva mii de salariati din institutiile din subordinea Ministerului Finantelor au declansat un protest spontan, luni dimineata, nemultumiti de proiectul legii salarizarii unitare. Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune ca protestul se extinde rapid in toata tara, in conditiile in care noua lege a salarizarii va duce la diminuarea salariilor angajatilor, iar acest lucru nu poate fi tolerat.

Primii care au declansat greva spontana au fost salariatii din cadrul DGRFP Bucuresti. Acestora li s-au alaturat rapid angajatii Finantelor din aproape toata tara. Conform Sed Lex, la aceasta ora protesteaza in fata institutiilor salariatii din judetele Maramures, Calarasi, Dambovita, Timis, Gorj, Buzau, Hunedoara, Arad, Botosani, Olt, Arges, Prahova, Satu-Mare, Mehedinti, Neamt, Covasna, Alba Iulia, Ialomita, Covasna, Iasi, Sibiu, Mures, Valcea, Giurgiu, Dolj, Harghita.

"Este un protest spontan, care se extinde rapid in toata tara. Oamenii nu pot accepta ca prin noua lege a salarizarii le vor fi diminuate salariile. Vor fi taieri intre 10 si 35 la suta, salarii castigate in urma unei batalii cu regimul Basescu. Colegii nostri, fara a mai tine cont de negocieri, si-au luat soarta in maini si au declansat protestele", a declarat presedintele Sed Lex, Vasile Marica.

La randul sau, presedintele Sindicatului National Finante Publice - SindFISC, Liviu Toader, a declarat pentru News.ro ca au intrat in greva angajatii din Bucuresti si cel putin zece judete.

”Legea salarizarii e in primul rand factorul declansator. La Bucuresti sunt 200-300 de persoane care au intrerupt lucrul, in tara sunt cateva mii. Principalele revendicari sunt cele semnalate de-a lungul timpului, plecand de la nefinantarea serviciilor in care lucreaza acesti oameni, plus proiectul legii salarizarii. In ceea ce priveste salarizarea angajatilor din Finantele publice, din cadrul ANAF, proiectul este ambiguu privind incadrarea in grilele de salarizare. Nu exista o protectie juridica a angajatilor ANAF care fac controale, nu exista o protectie juridica reala, angajatii Fiscului merg in controale in numele statului, si nu in nume propriu", a spus Liviu Toader.

Citeste si:
Orban, despre declarația ministrului Finanțelor privind salariul...
Orban, despre declarația...

"Desi rolul finantistilor este unul de importanta strategica pentru Romania, intrucat prin activitatea de administrare fiscala se asigura resursele financiare necesare finantarii activitatii tuturor institutiilor si autoritatilor statului roman, in acceptiunea factorilor decizionali, care au contribuit nemijlocit la transpunerea viziunii lor politice si guvernamentale in materia salarizarii personalului bugetar platit din fonduri publice, notiunea de FINANTE PUBLICE practic lipseste. In multitudinea grilelor cu coeficienti de ierarhizare a salariilor pentru anul 2022, aferente celor 9 anexe reprezentand familii ocupationale distincte din proiectul legii salarizarii, familia ocupationala FINANTE, nu exista. Mai mult, personalul care lucreaza in structurile ANAF de la nivel teritorial, in lipsa unor precizari clare cu privire la incadrarea angajatorului (DGRFP-adica Regiunea) ca si posibila unitate administrativ-teritoriala (conform Constitutiei Romaniei) la care face referire notiunea de functie publica teritoriala, presupune a fi asimilat, in mod fortat in opinia organizatiei noastre, acestui tip de functie", se arata iantr-un comunicat de presa transmis, luni, de Sindicatul National Finante Publice - SindFISC.

Citeste si:
Circulația metroului, perturbată din cauza unui protest al...
Circulația metroului,...

Potrivit sindicalistilor, neconcordantele dintre prevederile din proiectul de lege privind salarizarea referitoare la functiile publice de la nivel judetean si situatia reala din MFP/ANAF, unde se regasesc functii cu responsabilitati regionale ce nu sunt cuprinse in proiectul de act normativ aflat in Parlament (MFP/ANAF fiind singura institutie cu organigrama la nivel de regiune), in lipsa unei familii ocupationale distincte si a unei grile corespunzatoare, din punct de vedere salarial, demonstreaza faptul ca actualele functii nu pot fi asimilate functiilor publice teritoriale/judetene, asemanator celorlalti functionari din alte institutii deconcentrate.

"Sindicatul National Finante Publice-SindFISC a semnalat, in ultima perioada, de mai multe ori, ca pe fondul nemultumirilor generate de finantarea necorespunzatoare a activitatii si lipsei protectiei juridice a functionarilor in exercitarea atributiilor de serviciu, actiunile revendicative spontane se vor intensifica, existand posibilitatea perturbarii grave a activitatii de colectare a resurselor financiare necesare functionarii statului, fapt demonstrat pe alocuri, in ultima perioada de timp. SindFISC a solicitat ca salarizarea functionarilor din finantele publice sa fie in concordanta cu complexitatea si importan'a sociala a muncii prestate. Ca atare, in cuprinsul Legii salarizarii personalului platit din fonduri publice, aceasta categorie sociala specifica trebuie sa beneficieze de prevederi exprese cu privire la salarizarea celor aproximativ 30.000 de fuctionari raspunzatori de construirea si administrarea bugetului de stat", mai spun sindicalistii.

Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.