Autoritatile romane au capturat peste 27 de milioane de tigari de contrabanda in lunile martie si aprilie ale anului curent, conform datelor centralizate in cadrul campaniei ”Stop Contrabanda”, desfasurata de catre British American Tobacco.

Cele 27 de milioane de tigari capturate in martie si aprilie au o valoare totala de peste 20 de milioane de lei. Capturile reprezinta circa 22.500 de pachete de tigari de contrabanda care nu au mai ajuns zilnic pe piata neagra din Romania. Regiunea de nord-est, zona cea mai afectata de contrabanda cu tigari, a inregistrat capturi in valoare de aproximativ 5 milioane de lei.

Luna martie a inregistrat si cea mai mare captura de tigari de contrabanda din ultimii cinci ani, atunci cand vamesii din portul Constanta Sud-Agigea au descoperit un container cu 1.400 de baxuri de tigari, in valoare de circa 11 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat remis 9am, nici perioada Sarbatorilor Pascale nu a fost usoara pentru contrabandistii de tigari, autoritatile facand capturi duble fata de media obisnuita: jumatate de milion de tigari de contrabanda au fost capturate doar in urma celor 35 de perchezitii care au avut loc pe raza judetelor de granita cu Republica Moldova. Tot intr-o zona de frontiera, dar de aceasta data in partea de sud-est a tarii, Directia Operatiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. a retinut o cantitate semnificativa de tigari de contrabanda in urma unor perchezitii de amploare in municipiul Constanta.

„Eforturile autoritatilor dau rezultate. In martie, nivelul contrabandei a scazut cu aproape doua puncte procentuale fata de finalul anului trecut. Ceea ce inseamna mai multi bani la buget si mai putine tigari de provenienta incerta pe piata din Romania”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic si Relatii Publice in cadrul British American Tobacco Romania.

In acesta perioada, presa a relatat si metodele folosite de contrabandisti pentru a trece neobservati frontierele cu marfa traficata. Politia de frontiera se confrunta frecvent cu astfel de tehnici inedite, cateva dintre acestea fiind ilustrate mai jos:

Intensificarea actiunilor autoritatilor si eforturile de comunicare depuse de reprezentantii industriei producatoare de tigari creeaza premisele pentru o scadere a pietei negre a tigarilor. Cel mai recent studiu Novel Reserach, pentru luna martie 2017, indica o scadere a contrabandei cu tigari in luna martie la 15,2%, cu 1 procent mai putin fata de nivelul de 16,2% din ianuarie 2017.

Datele sunt disponibile pe www.stopcontrabanda.ro, si sunt calculate in baza capturilor inregistrate de harta in timp real prezenta pe website.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.