Pozitia UBER Romania in contextul protestelor organizate de COTAR, care au avut loc astazi, 26 aprilie 2017.

"In toata aceasta dezbatere, lipseste actorul cel mai important - consumatorul. In Romania, peste 250.000 de oameni din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Timisoara folosesc si recomanda aplicatia UBER pentru ca ofera un serviciu de calitate, fiscalizat si civilizat. In doar doi ani, Romania a ajuns a cincea tara pentru UBER din Uniunea Europeana, dupa Anglia, Franta, Portugalia si Polonia. Asta arata deschiderea romanilor pentru servicii digitale si nevoia pentru mai multe optiuni de mobilitate urbana - argumente foarte puternice atat pentru autoritati, cat si pentru companiile din industrie de a incuraja inovatia digitala.

Prin adoptarea si incurajarea serviciilor inovatoare, Romania poate deveni un model in regiune si se poate alatura celorlalte state din Uniunea Europeana care aleg sa valorifice economia digitala in beneficiul oamenilor si nu sa o limiteze.

Suntem pro-reglementare - ne dorim sa functionam intr-un cadru care defineste serviciile noi precum UBER si subliniem inca o data dorinta de a colabora cu autoritatile din Romania pentru a gasi o solutie de reglementare in linie cu recomandarile Comisiei Europene", declara oficialii UBER Romania.

Alte informatii relevante:

  • UBER este o aplicatie de mobil care conecteaza pasageri si soferi parteneri in peste 500 de orase din peste 80 de tari ale lumii, printre care 20 de state membre UE;
  • Serviciile Uber sunt 100% fiscalizate - mii de soferi parteneri Uber sunt inregistrati ca PFA sau SRL si platesc taxe pentru veniturile generate prin intermediul platformei UBER. La randul sau, compania UBER are o subsidiara inregistrata in Romania, platind taxe la bugetul de stat. Intre 75% si 80% din suma incasata de un sofer partener pentru o calatorie ii revine acestuia. Pasagerii primesc o factura fiscala dupa fiecare cursa;
  • Aplicatiile de mobile banking si UBER sunt cele mai recomandate aplicatii de catre tineri parintilor si rudelor, depasind WhatsApp, conform IRES 2017;
  • UBER e un serviciu sigur: nu exista calatori sau soferi anonimi, ambii fiind inregistrati in sistem, toate calatoriile sunt inregistrate digital si toate platile sunt efectuate electronic. Pasagerul poate vedea inainte numarul de inregistrare al soferului, numele, fotografia acestuia si tipul masinii. Toti soferii parteneri Uber trebuie sa probeze ca au un cazier judiciar si auto curat, toate documentele pe care le pun la dispozitia companiei fiind verificate. Toti partenerii primesc o evaluare la sfarsitul calatoriei din partea pasagerului. Mai mult, pe baza evaluarilor primite de la utilizatori, UBER actioneaza in timp real, daca e cazul;
  • UBER este o alternativa pentru masina personala si o solutie pentru traficul congestionat din marile orase; unul dintre patru utilizatori folosesc masina personala mai putin datorita serviciilor Uber si 41% din utilizatorii nostri prefera UBER in locul masinii personale, mai ales atunci cand stiu ca optiunile de parcare sunt limitate; daca ritmul de crestere a serviciului se mentine, pana cel mai tarziu in 2020, Bucuresti ar putea fi primul oras din Europa Centrala si de Est cu uberPOOL, serviciul ce conecteaza oameni care merg in aceeasi directie si le permite sa imparta costurile calatoriei.
  • Comisia Europeana recomanda Romaniei si tuturor statelor membre sa incurajeze astfel de servicii. "Aceste noi modele de afaceri pot avea o contributie importanta la ocuparea fortei de munca si la cresterea economica din Uniunea Europeana, daca sunt incurajate si dezvoltate in mod responsabil. Interdictiile absolute si restrictiile cantitative asupra unei activitati constituie, in mod normal, o masura de ultima instanta. Ele ar trebui sa se aplice, in general, doar in cazul in care nu pot fi utilizate cerinte mai putin restrictive pentru a realiza un obiectiv de interes public legitim".
Citeste si:
Dezvăluiri despre Uber: violență și presiuni politice. Ce referiri...
Dezvăluiri despre Uber:...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.