Compania de stat CFR Calatori a inregistrat pierderi de 352 milioane lei in primele trei luni, mai mari cu 12 milioane fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Compania a inregistrat, in primele trei luni ale anului trecut, pierderi de 340 milioane lei. In primele trei luni, acestea au crescut cu 3,5%, dar compania trebuia sa incaseze o ”compensatie de la bugetul de stat, aferenta contractului de servicii publice, in valoare de 406 milioane lei”, se arata in raspunsul trimis la solicitarea News.ro. Plata acestor compensatii se face lunar. Practic, daca ar fi primit compensatia, CFR Calatori ar fi inregistrat un profit de 54 milioane lei, potrivit calculelor News.ro. In primele trei luni, compania a inregistrat un avans de 1,5% in ceea ce priveste numarul de calatori transportati, pana la 13,17 milioane. Numarul de calatori transportati a crescut in contextul in care, de la 1 februarie, studentii au gratuitate la biletele de tren indiferent de destinatie si de perioada. Afacerile companiei au stagnat in ianuarie-martie, la 106 milioane lei, iar veniturile proprii au crescut cu 4%, pana la 158 milioane lei.

Pachetele de compensatii sunt acordate de stat pentru operatori pentru ca acestia sa opereze pe rute care, in conditii normale, nu ar fi profitabile din cauza costurilor mari de operare neacoperite de veniturile din bilete. Ministerul Transporturilor a propus mentinerea in 2017 a formulei pe baza careia se calculeaza subventiile acordate transportatorilor feroviari de pasageri, inclusiv companiei de stat CFR Calatori, sub forma unei compensatii pentru prestarea serviciului public, potrivit unui proiect de ordin elaborat de institutie. CFR Calatori a incheiat anul trecut cu venituri proprii, aferente transportului feroviar, de aproape 1,2 miliarde lei, in crestere cu 7% fata de 2015, si cu un profit de 1,2 milioane de lei, in linie cu rezultatele bugetate, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.