Ministerul Finantelor a reusit sa plaseze titluri de stat de 800 milioane lei scadente in 25 februarie 2019, la un randament mediu in scadere la 1,48% pe an, arata datele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In 2 martie, la licitatia precedenta pentru aceeasi scadenta, Ministerul Finantelor a reusit sa plaseze titlurile de stat programate la prima licitatie din martie, vanzand obligatiuni de 700 milioane lei scadente in 25 februarie 2019, la un randament mediu in crestere la 1,59% pe an.

Luni, bancile participante la licitatie au oferit 1,5 miliarde lei, de aproape doua ori mai mult decat cererea.

Randamentul mediu obtinut de banci a fost de 1,48% pe an, iar cel maxim - de 1,49%.

Obligatiunile emise de catre stat au o rata a cuponului de 1,35%.

Ministerul Finantelor si-a propus pentru luna aprilie 2017 sa imprumute de pe piata interna 3,9 miliarde lei, la care se pot adauga 470 milioane lei prin licitatii suplimentare.

In 2017, nevoia de finantare a statului este in crestere, in conditiile in care Guvernul a prevazut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), fata de nivelul de 2,41% din PIB atins in 2016.

Comisia Europeana si multi analisti se asteapta la un deficit bugetar de peste 3% din PIB in 2017, din cauza supraestimarii de catre Guvern a veniturilor bugetare si a valorii PIB.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.