Parlamentul a votat o lege initiata de PSD care da verde exportului paralel de medicamente pentru orice farmacie din Romania.

HotNews relateaza ca deputatii au adoptat, miercuri, cu 154 de voturi "pentru", 78 "impotriva" si doua abtineri, un proiect de lege care da voie oricarei farmacii sa faca si vanzare angro. Legea, initiata de parlamentari PSD, da practic liber la exportul paralel de medicamente pentru orice farmacie sau lant de farmacii. Ce este exportul paralel de medicamente? Un mecanism comercial legal, dar profund imoral fata de pacientii romani, prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piata romana (unde ar fi obligat sa le vanda ieftin) pe piete europene, unde preturile sunt mult mai mari.

Practic, prin aceasta lege, lobby-ul distribuitorilor de medicamente reuseste sa isi creeze pentru exportul paralel un mecanism legal si extrem de greu de monitorizat de stat: un distribuitor isi va putea deschide un numar anume de farmacii prin care sa poata exporta angro medicamente.

Initiatorii legii sunt: parlamentari PSD (Buicu Corneliu-Florin, Ciolacu Ion-Marcel, Mocioalca Ion, Munteanu Ioan, Nassar Rodica, Nica Nicolae-Ciprian, Radulescu Catalin-Marian, Savoiu Ionut-Cristian si Chelaru Ioan), si parlamentari ai minoritatilor (Ibram Iusein, Manolescu Oana, Marocico Ion, Vainer Aurel).

Proiectul de lege fusese respins de Senat, iar Camera Deputatilor este for legislativ decizional. Legea va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

O campanie de informare si cu un mesaj adresat presedintelui Romaniei a fost pornita deja cu urmatorul mesaj:

"In orice moment, presedintele Iohannis ar putea promulga o lege care ar afecta grav fiecare persoana care are nevoie de medicamente in Romania. In curand, pana si farmacia noastra de la colt ar putea ramane fara medicamentele pe care ne bazam.
Lobby-ul industriei farmaceutice si-a facut simtit cuvantul - aproape au reusit sa creeze un mecanism de export paralel al medicamentelor. Asta inseamna ca farmaciile pot alege daca vand medicamentele pacientilor care au nevoie de ele la un pret mai mic, sau le exporta in strainatate la un pret mult mai mare.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Dar asta nu se va intampla daca ne mobilizam impreuna. O petitie semnata de foarte multi dintre noi ii va arata presedintelui Iohannis ca aceste lucruri nu scapa neobservate. Medicamentele sunt in primul rand pentru pacienti, nu pentru profit.

Ce zici, semnezi si tu petitia prin care ii cerem presedintelui sa nu dea unda verde exportului de medicamente?

Daca aceasta lege ar fi promulgata, ar fi un adevarat dezastru pentru fiecare pacient din Romania. De ce? Pentru ca medicamentele se produc in functie de numarul de bolnavi care au nevoie de ele si de un consum estimat. Ele nu exista "in stoc". Iar scoaterea lor din tara pentru un pret mai mare ar insemna lipsa lor de pe piata romaneasca, acolo unde ele sunt necesare.

Pentru piata externa, Romania este o adevarata comoara din cauza preturilor mici la medicamente. Toata lumea va vrea sa cumpere medicamente de la noi, in timp ce pacientii romani ori nu vor mai gasi medicamentele necesare in farmacii, ori nu si le vor mai putea permite.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Legea a fost deja adoptata de deputati si poate ajunge oricand spre promulgare, asa ca trebuie sa actionam rapid. Cere-i si tu presedintelui Iohannis sa puna pret pe oameni, nu pe profitul unor companii. ", este mesajul transmis de catre site-ul de-clic.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.