Epidemia de rujeola care dureaza din septembrie 2016 este consecinta scaderii succesive a ratei vaccinarii de la 94 la suta (doza I) si 93 la suta (doza II) in 2001, la 86 la suta - doza I, respectiv 67 la suta - doza II in 2015.

De la debutul epidemiei, au fost inregistrate 19 decese la bolnavii cu rujeola nevaccinati, in timp ce, in perioada 2010-2015, au fost patru decese. Acoperirea cu vaccin ROR (contra rujeolei, oreionului si rubeolei, n.r.) - doza I, pentru copiii cu varsta de doi ani era de 94,7 la suta in 2011 si 95,1 la suta in 2012. Numarul cazurilor de rujeola din epidemia 2016-2017 a ajuns la 4.070, a precizat presedintele Societatii Romane de Microbiologie, potrivit News.ro.

De altfel, rata vaccinarii impotriva majoritatii bolilor pentru care se efectueaza vaccinari gratuite conform Programului National de Vaccinare, la copiii care au implinit doi ani in iulie 2016, se situeaza chiar sub 80 la suta, in timp ce proportia recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 95 la suta, a adaugat Alexandru Rafila.

"Scaderea acoperirii vaccinale este o amenintare reala la adresa sanatatii publice, iar Romania are nevoie de masuri rapide in acest sens. Epidemia de rujeola trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toata lumea: medici, autoritati, parinti, pentru ca vine ca urmare a unei scaderi continue a ratei de vaccinare antirujeolice. Majoritatea cazurilor inregistrate au aparut la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet. Trebuie constientizat ca vaccinarea nu inseamna doar un beneficiu pentru individ, ci si pentru comunitatea din care face parte, pentru ca o rata scazuta a vaccinarii creste riscul izbucnirii unei epidemii, la care cei mai expusi sunt cei care nu sunt in masura sa fie vaccinati, asa cum sunt nou-nascutii, in acest caz. Orice decizie legata de vaccinare trebuie luata cu responsabilitate, pe baza unor informatii stiintifice, avizate”, a explicat Rafila.

El a mai spus ca specialistii cauta solutii pentru cresterea gradului de vaccinare prin realizarea unor proceduri clare de interventie rapida in caz de epidemie si mobilizarea profesionistilor din domeniul sanatatii publice si a medicilor de familie in sustinerea acestor demersuri si in informarea corecta a parintilor, asupra vaccinarii.

In plus, vor fi organizate sesiuni de pregatire adresate asistentilor sociali si psihologilor, alaturi de sesiuni de pregatire a parintilor, privind sanatatea copiilor si obligatiile pe care le au in aceasta privinta, a mai declarat presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Alexandru Rafila sustine ca, la nivel Regiunii Europene a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), toate tarile trebuie sa stabileasca vaccinarea ca fiind o prioritate.

"De aceea, implementarea masurilor necesare pentru atingerea obiectivelor Planului european de actiune pentru vaccinare 2015-2020 este considerata esentiala. Prin intermediul acestui plan se urmareste eliminarea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare - mentinerea statusului de regiune fara poliomielita, eliminarea rujeolei si a rubeolei, controlul infectiei cu virusul hepatitei B. In acelasi timp, se doreste asigurarea accesului echitabil la vaccinuri de inalta calitate, sigure si accesibile si la servicii de imunizare, pe tot parcursul vietii. De asemenea, este prevazuta atingerea tintelor regionale de acoperire vaccinala la nivelul fiecarui stat membru din Regiunea Europeana a OMS, peste cele stabilite la nivel global, dar si introducerea de noi vaccinuri in programele nationale si asigurarea sustenabilitatii financiare a programelor de vaccinare", explica profesorul Rafila.

Citeste si:
România, în prag de epidemie de gripă. Numărul de îmbolnăviri a...
România, în prag de epidemie...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.