Social 6 Aprilie 2017 10:41
Alegatorii turci din Romania pot vota, incepand de joi pana duminica, la Ambasada Ankarei la Bucuresti sau la Consulatul de la Constanta, in referendumul pentru modificarea Constitutiei, ce vizeaza sa extinda prerogativele presedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Cetatenii turci cu varsta peste 18 ani, inregistrati in sistemul de vot in strainatate, vor putea vota intre orele 09:00-21:00 , pe baza unui act de identitate emis de autoritatile turce, a anuntat Ambasada Turciei pentru News.ro.

De asemenea, alegatorii din strainatate vor putea vota si in perioada 27 martie – 16 aprilie la sectiile de votare deschise la granitele Turciei.

Conform informatiilor oferite de Consiliul Electoral Suprem al Turciei, in Romania se afla 6.351 de alegatori inregistrati.

Cu toate acestea, este posibil ca numarul total al alegatorilor din Romania sa fie mai mare, deoarece toti alegatorii inregistrati in strainatate au dreptul de a vota in orice sectie de votare din afara tarii.

La ultimele alegeri, prezenta la vot a alegatorilor turci pe teritoriul Romaniei a fost de 30% din totalul votantilor inregistrati.

Saptamana trecuta s-au deschis sectiile de vot pentru alegatorii din sase tari europene, inclusiv Germania, unde traieste cea mai mare comunitate turca din Europa – aproximativ 1,4 milioane de alegatori. Turcii din Olanda pot sa voteze incepand de miercuri.

In total, aproximativ trei milioane de turci sunt chemati sa voteze la 120 de misiuni turce aflate in 57 de tari.

In Turcia, sectiile de vot se vor deschide pe 16 aprilie

Daca va fi aprobata, propunerea de modificare a Constitiei ii va permite presedintelui sa emita decrete, sa instituie starea de urgenta, sa numeasca ministri si oficiali de stat de rang inalt si sa dizolve legislativul - atributii despre care principalele doua partide de opozitie afirma ca vor distruge echilibrul puterii in favoarea lui Erdogan.

De asemenea, Erdogan ar putea sa ramana la putere pana in 2029.
Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Sustinatorii presedintelui turc cred ca aceste reforme vor garanta stabilitatea natiunii intr-o regiune cuprinsa de haos, in vreme ce oponentii cred ca un posibil succes al referendumului va deschide calea spre un regim chiar mai autoritar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.