Social 5 Aprilie 2017 18:39 de Clara Vacaru
Judecatoria Sectorului 4 a decis miercuri, sa reuneasca dosarul incendiului de la clubul Colectiv cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone, cauza fiind trimisa la Tribunalul Bucuresti. Totodata, magistratii au respins cererea urmasilor celor decedati si a ranitilor ca statul sa fie parte in proces pentru plata despagubirilor. Judecatorii au respins si sesizarea Curtii Constitutionale cu o exceptie ridicata de juristul Ministerului de Interne.

"Respinge ca neintemeiata cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 43-45 (referitoare la reunirea cauzelor, n.r.) din Codul de Procedura Penala, formulata de partea civila Ministerul Afacerilor Interne. Cu recurs la instanta imediat superioara, in termen de 48 ore de la pronuntare", se arata in decizia judecatorilor.

Totodata, instanta a respins cererile de introducere in proces a statului, pentru plata daunelor si a decis trimiterea dosarului la Tribunalul Bucuresti, in vederea reunirii cu dosarul lui Cristian Popescu Piedone.

"Respinge ca neintemeiate cererile privind introducerea in cauza in calitate de parti responsabile civilmente a statului roman prin Ministerul Finantelor si a Ministerului Sanatatii, formulate de partile civile Rusitoru Ionel, Rusitoru Lina, Rusitoru Cristian Alexandru, Strugaru Danut, Strugaru Elena, Strugaru Elena Daniela, Bogari Monica, Stan Ioan Eugen, Stan Maria Crina, Stan Monica Mirela, Toader Vasile, Toader Doina, Olteteanu (fosta Toader) Ioana, Ursu Gabriela si Toader George, precum si de partile civile Radulescu Luminita si Radulescu Andrei. Admite cererea formulata de procuror privind trimiterea prezentei cauze la Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala in vederea reunirii cu dosarul nr. 17008/3/2016.(...) Cu apel o data cu fondul. Pronuntata in sedinta publica, azi, 5 aprilie 2017”, se mai arata in decizie.

La termenul de marti al procesului de la Judecatoria Sectorului 4, au fost citate 175 de parti civile, victime si urmasi ai celor decedati in clubul Colectiv.

Un consillier al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a cerut instantei sesizarea Curtii Constitutionale (CCR) cu o exceptie vizand trei articole din Codul de procedura penala, in legatura cu conexarea dosarelor, in opinia sa incalcandu-se dreptul la aparare al partilor.

Cererea de sesizare a CCR a venit dupa ce procurorul de caz a solicitat, la un termen anterior, reunirea dosarului incendiului de la Colectiv cu cel in care a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, acuzat ca a autorizat functionarea clubului fara toate avizele necesare.

Procurorul a solicitat, din nou, marti, conexarea cauzelor si trimiterea dosarului la Tribunalul Bucuresti pentru inceperea judecatii, dupa ce a aratat ca CCR s-a mai pronuntat pe aceasta chestiune, intr-un alt dosar.

Citeste si:
Adelina Pestrițu a pierdut procesul cu Oana Zăvoranu! Influncerița...
Adelina Pestrițu a pierdut...

Nici avocatii victimelor nu au fost de acord cu sesizarea Curtii Constitutionale, dupa ce au aratat ca MAI s-a constituit parte civila impotriva inculpatilor trimisi in judecata in dosarul Colectiv.

In acelasi timp, aparatorii victimelor incendiului au cerut ca judecatorul sa introduca statul in cauza, ca parte responsabila civilmente, prin Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii.

"Statul roman nu si-a luat masuri preventive pentru a evita producerea unor asemenea evenimente tragice. Prin Constitutie, statul trebuie sa-si apere cetatenii. Statul roman a asigurat drepturile si libertatile trecute in Constitutie? Nu! Statul nu si-a respectat propriile prevederi. Nu a urmarit aplicarea legii. Spitalele unde au murit o parte dintre ranitii de la Colectiv sunt in subordinea Ministerului Sanatatii. Ministerul Sanatatii a fost prima institutie contactata de medici si spitale din afara tarii, care au oferit ajutor. Desi stia ca nu sunt conditii, ministerul a refuzat sa trimita bolnavii in spitale din Europa”, a aratat unul dintre avocati.

Citeste si:
Piedone, anunţ despre o posibilă candidatură la Primăria Capitalei
Cristian Popescu Piedone,...

Dupa audierea tuturor partilor, judecatorul Silviu Giurchita a ramas in pronuntare si a anuntat ca, miercuri, va decide daca va sesiza Curtea Constitutionala, daca va introduce ca parti responsabile civilmente Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii si daca reuneste dosarul Colectiv cu dosarul lui Cristian Popescu Piedone.

Judecatoria Sectorului 4 a inceput, in 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului "Colectiv" in care sunt acuzati de ucidere din culpa patronii clubului si administratorii firmei care a pus artificiile in seara concertului din 30 octombrie 2015.

In dosarul "Colectiv” s-au constituit parti civile 139 de persoane, 11 spitale si cinci institutii.

Dosarul "Colectiv” a ajuns la Judecatoria Sectorului 4 in 28 aprilie 2016, cand a intrat in procedura de camera preliminara.

Acuzatii din dosarul Colectiv

Procurorii Parchetului instantei supreme i-au trimis in judecata pe George Alin Anastasescu, Paul Catalin Gancea si Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Nita si Mihai Cristian Nita, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite in seara concertului din 30 octombrie 2015 si pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent in club.
Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Acestia sunt acuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa in forma agravata si neluarea masurilor de securitate si sanatate in munca. In plus, Daniela Nita este judecata si pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise in judecata pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in forma agravata.

Procurorii continua cercetarile, intr-un dosar disjuns, fata de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpa si vatamare corporala. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists sa puna artificiile in clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta in cazul sau a inceput mai tarziu pentru ca acesta a fost ranit in urma incendiului.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care in 5 mai 2016 l-au trimis in judecata pe fostul edil, alaturi de alti trei functionari din primarie, sub acuzatia de abuz in serviciu.

Citeste si:
Despăgubiri pentru victimele de la Crevedia.Aceștia cer peste 8...
Despăgubiri pentru victimele...

Cei patru sunt acuzati ca au eliberat acordurile si autorizatiile de functionare pentru clubul Colectiv, prin incalcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.