Social 30 Martie 2017 12:35 de Clara Vacaru
„Nu putem trai fara apa” este printre marile truisme care ne definesc existenta. Cu toate acestea, in era industrializarii masive, a poluarii si schimbarilor climatice suntem mai atenti la apa pe care o bem. Intrebarea imediat urmatoare, cea mai fireasca, este – ce fel de apa bem si cum stim ce bem?
Inainte de orice, apa trebuie sa fie potabila. Apa potabila este apa care, consumata direct sau folosita pentru prepararea diverselor produse alimentare, nu trebuie sa puna in pericol sanatatea consumatorilor. Criteriile de potabilitate sunt definite printr-un ansamblu de parametri organoleptici, fizico-chimici si microbiologici, toti reglementati prin lege in Romania. Vorbim despre aproximativ 55 de parametri si de conformarea la fiecare dintre acestia, in orice moment, fara exceptie, parametri care dau caracterul de apa potabila, buna pentru consum.



Potabilitatea apei din retelele publice ale oraselor intra in responsabilitatea furnizorului de apa. Fiecare oras ar trebui sa aiba statii de tratare a apei. Apa care iese din statiile de tratare este obligatoriu sa indeplineasca toate criteriile de potabilitate (enuntate mai sus) pentru a putea fi livrata clientilor casnici.

Problemele pot aparea pe fondul faptului ca apa poate ajunge la robinetul consumatorului dupa ce trece prin conducte de multe ori extrem de vechi, ruginite, uneori din materiale necorespunzatoare, astfel incat apa, chiar daca iese potabila din statiile de tratare, se poate „imbogati“ cu plumb, rugina si sedimente pe parcurs. In plus, in vederea protectiei microbiologice, apa de retea se clorineaza constant.

Toti acesti factori pot altera semnificativ caracteristicile organoleptice si, uneori, si fizico-chimice ale apei de la robinet. Nu e o regula, dar, dupa cum stim cu totii, se intampla sa ne trezim uneori acasa cu apa cu un aspect sau gust alterat din motivele enumerate mai sus. Un sistem POU (point of use), un filtru combi de sediment/carbune activ conectate direct la retea sau chiar consumul de apa imbuteliata in sistem watercooler rezolva toate aceste inconveniente, in functie de nevoi sau de preferinte.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.