Social 29 Martie 2017 18:38 de Clara Vacaru
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, in conferinta de presa, ca evaluarea procurorului general Augustin Lazar si a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost facuta de el fara niciun fel de presiune si ingerinta si ca nu a verificat solutii din dosare. El a precizat ca raportul de evaluare are 19 pagini.

Anuntul a fost precedat de o intalnire avuta cu premierul Sorin Grindeanu, la sediul Guvernului.

Ministrul Justitiei, despre ancheta deschisa de DNA in cazul OUG 13: "Această evaluare a procurorului general al României şi a procurorului sef al DNA a survenit în contextul în care Guvernul a adoptat OUG 13/2017, iar DNA a procedat la anchetarea circumstanţelor adoptării respectivei ordonanţe. (...) O incalcare grava a principiului separatiei puterilor in stat, iar Ministerul Public nu-si poate depasi atributiile din lege si Constitutie. DNA si-a arogat competenta de a deschide o ancheta penala ce poate conduce la un blocaj institutional.

Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, presiune ce afecteaza buna functionare a acestei autoritati.

Eu, personal, am realizat aceasta evaluare, fara niciun fel de presiune, de ingerinta, de sugestie de la absolut nimeni strain. Cu totii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei.

Intr-un stat de drept, competenta intr-un caz penal o stabileste legiuitorul, nu tu. Tu o stabilesti la tine acasa.

O concluzie este urmatoarea: Echilibrul (n.r puterilor in stat) a fost restabilit de Curtea Constitutionala prin pronuntarea deciziei, fara alte masuri extraconstitutionale. In acest context, DNA si-a atribuit o competenta pe care nu o avea, a exercitat presiuni asupra Guvernului delegat.

Partea a doua vizeaza oportunitatea unor mecanisme de sanctionare pe care legea pe pune la dispozitie. Analiza s-a deplasat in sfera oportunitatii, iar asta presupune o analiza contextuala. O aceeasi fapta intr-un anumit context are o gravitate mai mare decat o fapta similara, comisa intr-un alt context.

Citeste si:
Tudorel Toader candidează din nou la funcția de rector la...
Tudorel Toader candidează din...

DNA nu poate functiona decat in acord cu rigorile statului de drept, a drepturilor fundamentale. Sa nu uitam ca Romania este racordata la normale constitutionale.

Derapajele DNA nu pot fi justificate de combaterea coruptiei. In numele unui obiectiv generos nu poti incalca alte valori. Consideram oportuna necesitatea instituirii unei monitorizari atente a DNA, a procurorilor. Voi exercita aceasta autoritate fara alte ingerinte. Procurorii trebuie sa isi respecte competentele.(...)

Evaluand toti factorii, am apreciat ca in acest moment nu este oportuna declansarea revocarii procurorului general si a procurorului sef al DNA", a incheiat Tudorel Toader, dupa o conferinta de presa de 45 de minute.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.