Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) se afla proiectele de hotarare privind infiintarea a zece din cele 19 societati pe actiuni ale Primariei Capitalei.
Consilierii generali urmeaza sa se pronunte, miercuri, asupra infiintarii urmatoarelor firme: Compania Municipala Dezvoltare Durabila Bucuresti SA, Compania Municipala Energetica Bucuresti SA, Compania Municipala Consolidari SA, Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti SA, Compania Municipala Parking Bucuresti SA, Compania Municipala Managementul Traficului Bucuresti SA, Compania Municipala Medicala Bucuresti SA, Compania Municipala Turistica Bucuresti SA, Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti SA si Compania Municipala Agrement Bucuresti SA.

"Primarul general, Gabriela Firea, a explicat ca, prin crearea acestor societati comerciale pe actiuni, municipalitatea va reusi sa administreze eficient patrimoniul public, sa furnizeze servicii publice la standarde europene si sa deruleze mari proiecte de investitii care vor duce la cresterea calitatii vietii bucurestenilor, care vor beneficia, in cel mai scurt timp, pe langa cresterea calitatii serviciilor publice, si de reducerea substantiala a costurilor pentru acestea", arata reprezentantii Primariei Capitalei.

Noua organizare va creste semnificativ calitatea serviciilor publice

Ei sustin ca noua organizare va creste semnificativ calitatea serviciilor publice si va duce la reducerea cheltuielilor pentru aceste servicii, prin preturi mai mici, intrucat societatile nu au ca scop urmarirea unui profit pe termen scurt.

'Potrivit estimarilor, activitatea acestor societati va determina reducerea cu 25 la suta a efortului de la bugetul local. Personalul care va deservi aceste societati va fi preluat din institutiile subordonate CGMB, inclusiv din directiile de specialitate ale PMB. Nu se vor face disponibilizari de personal", mai spun reprezentantii municipalitatii.

Ei precizeaza ca toate firmele in cauza vor actiona precum centre de cost, orientate pe principiul profitabilitatii.

"In cazul in care rezultatele sunt negative exista posibilitatea incetarii mandatului conducerii, spre deosebire de regiile autonome sau administratiile municipale, ale caror posturi de conducere sunt ocupate pe durata nedeterminata, fara obligativitatea respectarii unor criterii de performanta", mai arata Primaria Capitalei.

Noua abordare ar duce la descurajarea coruptiei

Totodata, noua abordare ar duce la descurajarea coruptiei, prin controlul direct pe care il va exercita administratia locala asupra operatorilor serviciilor publice si prin transparenta in care firmele isi vor desfasura activitatea, spun reprezentantii municipalitatii.

"Toate aceste societati comerciale vor alcatui un Holding Municipal, dupa un model brevetat cu succes si in alte capitale europene, cum ar fi Paris, Madrid, Viena, Praga, Lisabona etc. De exemplu, Wiener Stadwerke Holding AG, holdingul Primariei Viena, are peste 16.000 de angajati si actioneaza atat in domeniul serviciilor de infrastructura, imobiliar, energie termica, transport urban sau organizare de evenimente. La Madrid, serviciul de apa si canalizare este asigurat de Canal de Isabel, companie cu raspundere limitata, apartinand Guvernului, Consiliului Local Madrid si altor consilii locale", precizeaza Primraria Capitalei.

Consilierul PNL Ciprian Ciucu a scris, marti, pe Facebook, ca in Comisia de Buget a CGMB s-a discutat despre cele 10 companii, pentru care nu exista nicio "viziune".

"Azi (marti, n.r.), la Comisia de Buget a Consiliului General s-a discutat despre cele 10 companii pe care Minunea Minunilor din Primaria Capitalei si le doreste din cele 19. Viziune? Nema! Membrii PSD si ALDE nu stiau nici ei mai mult decat noi. Ce vrea cu companiile astea? Nu este clar. Vrea sa le dea la toate cate un capital de pornire de cate 25.000!!! Pai hai sa facem un calcul simplu: 25.000 x 19 = 475.000!
Deci toate, nu conteaza daca este firma de constructii (cu necesar de capital pt. buldozere, macarale, muncitori etc.) sau firma de managementul voluntarilor (e nevoie doar de cateva birouri), toate au 25.000 euro, capital de pornire (minim prevazut de lege pentru SAuri). I-am intrebat care este viziunea lor cu aceste companii, daca au planuri de afaceri, ca investitorii se uita la planuri de afaceri. Nema! Cica planurile de afaceri le vor face cei pe care-i vor pune ei directori", spune Ciprian Ciucu.


El mai sustine ca cei 475.000 de euro ar putea fi cheltuiti pe salarii acordate "oamenilor PSD, ALDE si, probabil, PMP".

"Deci ei vor companii si pace! Nu este clar pentru ce vrea sa dea cei 475.000 in afara de salarii pentru oamenii lor, PSD/ALDE si, probabil, PMP. In comisie au argumentat clar: acolo vor aduce oameni bine pregatiti (zic ei) si vor muta oamenii buni din Primaria Capitalei. Asta ar fi catastrofal pe termen lung. In teoria administratiei, executivul (in cazul nostru primaria) isi asuma mereu functia strategica, adunand cei mai buni oameni din propriul sistem in aparatul de lucru al primariei. Companiile, institutiile subordonate, nu fac nimic altceva decat sa puna in practica ce se gandeste in Primarie! Asa e logic, asa e normal. Ce face Gabriela Firea/PSD/ALDE? Taman invers! Vrea sa duca expertiza, platita din bani publici, in afara Primariei! In companii!", mai scrie Ciprian Ciucu.

Consilierul PNL sustine ca in cele 10 societati vor fi oameni care depind direct de Gabriela Firea si care nu vor mai fi functionari publici, scrie News.ro.

"Hai sa facem impreuna un exercitiu de imaginatie. Imaginati-va ca veti prelua dvs. Primaria din 2020, veti fi primar. Aveti nevoie cu oameni cu care sa lucrati. Ii mai gasiti in Primarie? Nu! Sunt oameni care depind direct de Gabriela Firea si nu sunt func'ionari publici! Nu raspund conform obligatiilor functiei publice. Te pot ignora cu zambetul pe buze si cu asta basta! Vor putea lua acasa documente, ascunde contracte, se vor putea face ca ploua. (...) Se pare ca vrea sa ignore si votul cu 2/3, chiar maine (miercuri, n.r.)", a adaugat Ciucu.

Consilierul Ciprian Ciucu i-a transmis si vinerea trecuta, pe Facebook, primarului Capitalei, Gabriela Firea, ca este datoare cu explicatii si analize vizand proiectele de infiintare a societatilor primariei. El a precizat ca, pentru aprobarea infiintarii respectivelor companii, este nevoie de votul PNL si USR.

"Pentru a trece aceste companii acum, pe 29 martie, aveti nevoie de doua treimi (din voturi, n.r.) si, implicit, de votul opozitiei PNL si USR. Cei de la PMP nu va sunt suficienti. Unde sunt argumentele beton, din care sa intelegem ce aveti de gand? Argumente care sa ne faca sa va votam proiectele? Unde este dezbaterea publica temeinica? Faptul ca dumneavostra stati mai mult pe la televiziuni decat la primarie nu tine loc nici de dezbatere publica si nici de analize serioase. Pentru ca nu vedetele TV trebuie sa va voteze proiectele, ci cei alesi de bucuresteni. Si, imi pare rau sa va zic, dar, diletantismul argumentatiilor aferente acelor 10 companii pe care le vreti create nu ne provoaca mai mult de un zambet amar", a mai spus Ciprian Ciucu.

Consilierii au dat acordul de principiu pentru infiintarea a 19 societati comerciale proprii

Consilierii generali ai municipiului Bucuresti si-au dat, in 28 februarie, acordul de principiu pentru infiintarea a 19 societati comerciale proprii care sa se ocupe de furnizarea energiei electrice si termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive si terenuri de sport, promovarea orasului, administrarea parcurilor, paza, consolidarea cladirilor cu risc seismic, administrarea spatiilor publicitare, dar si a unui dispecerat de taxi.

Consilierii din partea PNL si USR au votat impotriva infiintarii societatilor. La randul sau, primarul Capitalei a declarat ca cei care voteaza impotriva infiintarii firmelor sustin coruptia si birocratia din administratie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.