Social 27 Martie 2017 17:37
In perioada 27 – 28 martie 2017, Reprezentanta UNICEF in Romania organizeaza la Bacau un schimb de experienta intre Ministerul Tineretului si Sportului din Romania si Ministerul Tineretului si Sportului din Republica Moldova.

Scopul intalnirii este de a aduce impreuna reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, ai societatii civile, precum si adolescenti si tineri din Romania si Republica Moldova pentru a impartasi bune practici din cele doua tari in dezvoltarea serviciilor integrate pentru adolescenti si tineri la nivel local, cu un focus pe coordonarea intersectoriala, dezvoltarea capacitatii, inovatiei, participarea adolescentilor si tinerilor, precum si pe sustenabilitate.

„Consider ca actiunile sunt cele care fac diferenta atunci cand vorbim de tineri si de comunitatile din care acestia fac parte, de aceea sustin interventii integrate care sa dezvolte abilitatile de viata independenta ale tinerilor, precum si integrarea lor in comunitate. Una din prioritatile programului de guvernare o reprezinta asigurarea egalitatii de sanse si a accesului egal la oportunitati pentru tinerii proveniti din medii dezavantajate. Actiunea comuna a tuturor factorilor implicati, prin dialog continuu cu tinerii, reprezinta singura cale de a ne indeplini obiectivele si de a le oferi acestora o sansa si un viitor”, a declarat Marius Alexandru Dunca, Ministrul Tineretului si Sportului din Romania.

Adolescenta este o perioada foarte importanta, cand se formeaza obiceiurile pentru intreaga viata, cand deciziile care vor conta pentru tot restul vietii sunt luate. Protejarea si sustinerea adolescentilor tine de drepturile omului si de investitiile sociale. Faptul ca toti adolescentii merg la scoala inseamna realizarea dreptului lor la educatie si dezvoltarea capitalul uman; accesul la serviciile de sanatate este dreptul lor, dar, in acelasi timp, previne tratamentele costisitoare pentru intreaga viata; protejandu-i impotriva violentei inseamna ca mai putini adolescenti sunt separati de familiile lor.

„Dezvoltarea de servicii pentru adolescenti la nivelul comunitatii, oferirea de oportunitati de dezvoltare si participare, asigurarea unui stil de viata sanatos si a unei bune educatii reprezinta o investitie, nu un cost. Investitia in adolescenti este strategica pentru a rupe ciclul saraciei si al dezavantajului care afecteaza sute de mii de adolescenti din Romania si Republica Moldova”,
a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

UNICEF colaboreaza indeaproape cu Ministerele Tineretului si Sportului din ambele tari

Potrivit unui comunicat remis 9am, "poate reuni expertiza existenta la nivel guvernamental si neguvernamental in beneficiul adolescentilor, in special a celor mai vulnerabili.”, a adaugat Sandie Blanchet.
Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Ministrul tineretului si sportului al Republicii Moldova, Victor Zubcu, a mentionat despre necesitatea avansarii cooperarii intre Republica Moldova si Romania privind dezvoltarea politicilor de tineret. In acest sens oficialul moldovean a remarcat ca experienta Romaniei privind recunoasterea lucratorului de tineret ca si profesie, formarea si dezvoltarea acestuia, precum si asigurarea calitatii serviciilor de tineret servesc drept o sursa de inspiratie pentru Republica Moldova. Totodata oficialul moldovean a propus elaborarea unui plan comun de actiuni orientat sa dezvolte cooperarea in sectorul de tineret atat la nivel guvernamental cat si al organizatiilor neguvernamentale.

Pe parcursul celor doua zile de intalnire, delegatia din Republica Moldova va vizita modelele de intervetie destinate adolescentilor si tinerilor implementate de UNICEF in Romania si de autoritatile judetene in Bacau.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

In prima zi, delegatia va vizita Centrul de Pregatire Profesionala pentru adolescenti si tineri „Invat, stiu, pot!”, dezvoltat de Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau (DGASPC) in parteneriat cu UNICEF, precum si Centrul de Resurse pentru Adolescenti dezvoltat in parteneriat cu Primaria Bacau, Directia de Asistenta Sociala si ALIAT. In a doua zi, delegatia va vizita Lipova si Rachitoasa unde vor avea intalniri cu primarii celor doua localitati, cu adolescenti, precum si cu lucratorii din cadrul modelului UNICEF Pachetul Minim de Servicii si al proiectului DGASPC Bacau Centrul de resurse pentru tinerii in situatii de risc.

La schimbul de experienta participa reprezentanti ai Ministerului Tineretului si Sportului din Moldova si Romania, reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale din judetul Bacau, directori ai Directiilor Judetene de Tineret si Sport din Bacau, Iasi, Vaslui, Botosani, specialisti UNICEF de la Biroul Regional, din Romania si din Republica Moldova, precum si reprezentanti ai societatii civile.

Citeste si:
Adolescenții de peste 16 ani ar putea călători peste hotare fără un...
Adolescenții de peste 16 ani...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.