Social 25 Martie 2017 18:12
Liderii sindicali ai politistilor, care au fost la negocieri la Guvern cu ministrul de Interne, Carmen Dan, si cu cel al Dialogului Social, Gabriel Petrea, au anuntat, la finalul discutiilor, ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, sustinand ca cei doi ministri au spus ca nu sunt bani si "au cerut ingaduinta, dar nu este loc pentru asa ceva".

Ei au mai anuntat ca discutiile vor fi reluate luni, fiind luate in calcul amendamente la OUG 9, pentru majorarea unor sporuri.

La discutiile cu ministrul Carmen Dan au participat liderul Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual, Dumitru Coarna, si presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

La finalul discutiilor, liderii sindicali au spus ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, in conditiile in care cei doi ministri le-au transmis ca nu sunt banii si au cerut ingaduinta.

"Am avut o discutie la Guvern, desi puteam sa o avem la Ministerul de Interne, am vorbit doar cu ministrul de Interne si cu ministrul Dialogului Social. Am luat punctual revendicarile care erau transmise de o saptamana. Ne-au spus ca au primit revendicarile ieri, iar pe motivul asta nu au avut cum sa pregateasca si sa gaseasca solutii. Orice discutie aveam, se raportau la bani si in loc sa fie de partea noastra, cum au sustinut in declaratii, practic incercau sa ne convinga pe noi ca politistii au ingaduinta si ca mai pot suporta in continuare. A spus sa nu ne uitam la alte categorii profesionale, ca asta a fost in planul lor de guvernare, iar politistii nu erau in programul de guvernare. Cum a putut sa permita sa ajunga in aceasta situatie? Cum e posibil ca la alte categorii sa acorde cresteri, iar noi sa asteptam legea unitara de salarizare? Daca este ceva pozitiv in urma intregii discutii, este ca se va analiza daca exista bani si posibilitatea sa aduca amendamente ca sporul de 75 la suta sa urce la 100 la suta si sporul pentru cei care stau la domiciliu, de 40 la suta. Dar nu e o garantie, nu e un angajament, au zis ca analizeaza si sa vada daca pot sa introduca amendamente. Asta ar putea fi maximum posibil. Spuneau de impactul bugetar. Nu m-au convins. Spuneau sa asteptam legea salarizarii. Nu m-au convins. Cum pot spune ei ca nu au bani pentru noi, dar au bani pentru legea salarizarii cu cresteri de nu stiu cate ori? Nu stiu ce vor face ceilalti, incercau sa ne convinga ca politistii sunt ingaduitori si suporta multe, dar eu cred ca trebuie sa le demonstram ca nu ne oprim aici. Ganditi-va ca logistica este suportata din banii angajatilor, pixurile, colile, tot. Ei vor doar ingaduinta, dar nu cred ca maiieste momentul pentru asa ceva. Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca ministrul sa isi doreasca. Trebuie sa reuseasca. Un ministru puternic spune "ori dati astea, ori imi dau demisia", asa ar fi facut un ministru puternic", a spus presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

El a mai spus ca discutiile vor fi reluate luni, fiind luate in calcul amendamente la OUG 9, pentru majorarea unor sporuri.

Imediat dupa anuntul privind rezultatele negocierilor, mitingul politistilor s-a incheiat, transmite News.ro.

Pe durata manifestatiei din Piata Victoriei, politistii au fluierat, au suflat in vuvuzele si au fluturat steaguri. Ei au avut pancarte cu caricaturile ministrului de Interne si cu mesaje precum "Siguranta politistului=siguranta cetateanului", "Vreti sa oferiti servicii europene cu salarii de 2 bani?" si "Modernizati sediile/posturile de politie".

In Piata Victoriei a fost amenajata o scena de unde liderii sindicali li s-au adresat politistilor. "Va baieti joc de noi, furati tara. Spuneti ca politia nu se afla in programul de guvernare? Dar unde este politia? Nu sunteti in stare sa aplicati o lege unitara pentru toti bugetarii? Plecati acasa daca nu sunteti in stare! Ramanem in strada, protestam pentru toata politia. Impreuna putem invinge", a spus vicepresedintele Mihai Zlat, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual (SNPPC). El i-a acuzat pe reprezentantii Ministerului de Interne ca nu asigura nici logistica necesara politistilor: "Vreti sa intervenim la evenimente in cinci minute? Cu ce, cu masini de acum 10 ani, 15 ani?".

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Mitingul politistilor a inceput in jurul orei 9.00, in fata Ministerului Afacerilor Interne, unde participantii la protest au cantat imnul national ”Desteapta-te romane!” si au tinut un moment de reculegere in memoria politistilor cazuti la datorie. De asemenea, organizatorii protestului au amplasat si acolo scena, de pe care liderul sindical Dumitru Coarna le-a vorbit protestatarilor.

Protestatarii au plecat de la sediul MAI in jurul orei 12.00, mergand in mars pana la sediul Guvernului.

Politistii cer majorarea salariilor, eliminarea diferentelor mari de salarizare dintre agenti si ofiteri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, si nu la cel din 2009, precum si modificarea unor prevederi privind programul de lucru si repausul saptamanal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.