Social 25 Martie 2017 14:00
Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, sambata, la Cluj, ca a inceput sa fie atacat sistemul de telemedicina ”pe ideea ca de ce avem nevoie de el”, explicand ca acesta ajuta la rezolvarea a peste 35.000 de cazuri medicale in fiecare an si reduce necesitatea mobilizarii medicilor specialisti in zonele unde se afla pacientii cu probleme.

Raed Arafat a afirmat, intr-o conferinta de presa la Facultatea de Stiinte Politice de la Universitatea ”Babes-Bolyai”, ca utilitatea sistemului de telemedicina, care permite medicilor sa rezolve cazuri de la distanta folosind tehnologie de video streaming si transmitere a datelor in timp real, a fost atacata public in mod nejustificat.

”In contextul romanesc al lucrurilor, ce facem este o miscare foarte periculoasa pentru ca din cateva in cateva zile este cineva care ne acuza ca e coruptie pentru ca mergem pe un aparat si nu pe altul. Nicio firma nu s-a incumetat pana acum sa rezolve in telemedicina partea de transmisie directa asa cum este rezolvata de aparatura pe care noi o folosim. Abia acum incepe sa apara competitie. Apar astfel foarte multe intrebari. Regulile pe care le avem pe achizitii, de multe ori pot fi o piedica fata de introducerea de sisteme avangardiste in sistemele noastre de interventie. Legislatia europeana permite, dar trebuie ca mentalitatea noastra sa permita, pentru ca problema nu este de lipsa de solutii, ci cu persoanele care intreaba de ce o faci. Anul acesta am avut o licitatie de ambulante, a inceput sa fie atacat sistemul de telemedicina pe ideea ca de ce avem nevoie de el. Avem nevoie de el pentru ca doar anul trecut vorbim despre 35.000 de transmisii, comparativ cu 32.000 in anul precedent si numarul creste in fiecare an”, a declarat Raed Arafat.

Arafat a mai spus ca telemedicina urmeaza sa fie implementata si in mediul rural, in relatia dintre medicii de familie si medicii specialisti din spitale din orase, un proiect pilot de acest fel fiind in derulare in judetul Tulcea.

De asemenea, Arafat a precizat ca echipajele SMURD au inceput utilizarea sistemului de video streaming, cu imagini in timp in real de la fata locului, imaginile fiind preluate de echipajul de prim-ajutor prin intermediul unor camere care sunt montate pe echipament.

”Este vorba despre o camera care uneori deranjeaza si nu este tot timpul purtata. Exista solutii mai prietenoase care acum pot fi folosite. Avem viziune asupra pacientului si medicul vede ce face echipa. Prin acest sistem, medicul urareste ritmul, aparatura, dar urmareste si actul echipei de resuscitare si poate spune paramedicului sa schimbe daca observa ca este obosit”, a explicat Arafat.

Citeste si:
Joe Biden, omagiu adus secretarului de stat Madeleine Albright
Joe Biden, omagiu adus...

Raed Arafat a participat la conferinta ”Tehnologie si inovare in guvernare”, tema prezentarii sale fiind ”Tehnologie si inovare in sistemele de urgenta”, informeaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.