Social 23 Martie 2017 13:23
Instanta suprema a decis, joi, definitiv, ca fostul deputat Petre Roman a depus prea tarziu contestatia fata de raportul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) care l-a declarat incompatibil cu functia, anuland o hotarare a Curtii de Apel Bucuresti care ii dadea castig de cauza fostului premier.
”Admite recursul declarat de parata Agentia Nationala de Integritate impotriva sentintei din 22 aprilie 2016 a Curtii de Apel Bucuresti. Caseaza sentinta civila recurata si, rejudecand: Admite exceptia tardivitatii formularii contestatiei, invocata de parata prin intampinare. Respinge contestatia formulata de reclamantul Petre Roman impotriva Raportului de evaluare nr. 10447/G/II/12.03.2014 intocmit de parata Agentia Nationala de Integritate, ca tardiv formulata. Definitiva”, se arata in minuta judecatorilor de la instanta suprema.

Petre Roman a fost gasit incompatibil de catre ANI in 2014

Agentia anunta ca Petre Roman este in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat in mandatul de deputat a avut si calitatea de persoana fizica autorizata la “Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata”.

In aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, insa a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucuresti, in conditiile in care instanta competenta sa judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucuresti.

In ianuarie 2015, Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea

ANI a inceput in acel moment o lunga corespondenta cu Parlamentul, in care a cerut vacantarea postului de deputat detinut de Petre Roman, pe motiv ca decizia de incompatibilitate a ramas definitiva, nefiind atacata in termenul legal.

Intre timp, Petre Roman a continuat seria de sesizari si contestatii, insa, dupa lungi tergiversari - care au culminat cu sanctionarea contraventionala a deputatilor din Comisia juridica, cu 2.000 de lei pentru fiecare membru, avand in vedere neaplicarea unei decizii a instantei - Camera Deputatilor a votat, in februarie 2015, incetarea de drept a mandatului lui Petre Roman.

Ulterior, fostul deputat PNL a castigat o prima batalie in fata Curtii de Apel Bucuresti, care i-a acceptat o sesizare si a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui de anulare a raportului Agentiei Nationale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat ca a fost in incompatibilitate, insa decizia nu a fost definitiva.

In aceste conditii, Petre Roman a sesizat Camera Deputatilor, afirmand ca vacantarea mandatului sau nu a fost legala. In iunie 2016, Comisia juridica a transmis un punct de vedere conducerii Camerei potrivit caruia incetarea mandatului de deputat al lui Roman nu s-a facut in conditii legale, scrie News.ro.

In septembrie 2016, plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in premiera, un proiect de Hotarare potrivit caruia Petre Roman isi reia mandatul de deputat, dupa mai bine de un an. Proiectul de Hotarare a fost adoptat cu 216 voturi ”pentru” si o abtinere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.