Social 22 Martie 2017 12:44
Criza din sistemul de sanatate a scazut increderea romanilor in eficienta si in siguranta tratamentelor din unitatile medicale de stat. Lucrurile stau insa diferit cand vine vorba despre spitalele si clinicile private.

Avem medici buni, dar conditiile din spitalele de stat sunt un pericol pentru sanatatea si siguranta pacientilor. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de IMAS impreuna cu Centrul pentru inovatie in medicina. Studiul a descoperit ca romanii au incredere in medici si in unitatile private de tratament, insa spitalele de stat ocupa ultimul loc la capitolul incredere.

Doar 35% dintre romani sustin ca au incredere sa se trateze la stat, fata de 66%, care spun ca au destul de multa si foarte multa incredere in medicii din tara si in clinicile private. Studiul mai arata si ca romanii considera ca principalele probleme din sistemul sanitar sunt coruptia si luarea de mita (20,7%), lipsa echipamentelor (19%) si salariile mici (12%). Sondajul a fost realizat dupa ce o serie de anchete au dezvaluit existenta unui numar alarmant de mare de bacterii intraspitalicesti, care pun in pericol viata pacientilor, precum si utilizarea dezinfectantilor diluati.

De altfel, si medicii cu experienta parasesc sistemul sanitar de stat si se indreapta spre spitalele private sau isi deschid propriile clinici. Aici, ei au sansa de a-si practica profesia, fara a fi conditionati de lipsurile intalnite in unitatile de stat. In plus, sunt recompensati corespunzator pentru eforturile lor atat din punct de vedere financiar, cat si al satisfactiei de a lucra intr-un loc dotat cu echipamente si materiale de ultima generatie si perfect steril.

Pentru doctorii experimentati, care pun profesionalismul si binele pacientului pe primele locuri, s-au infiintat si astfel de programe de produse si servicii dedicate medicilor, care le pun la dispozitie solutii practice si utile pentru clinicile lor. Astfel, ei reusesc sa isi puna pe picioare unitati medicale aliniate celor mai inalte standarde, in care pacientii nu gasesc doar profesionisti desavarsiti, ci si tehnologia necesara pentru investigatiile amanuntite, cat mai putin invazive si cu precizie mare.

Un sfert dintre romani se trateaza la privat

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

Din 2001 pana in prezent, numarul unitatilor sanitare private din Romania s-a triplat anual. In acelasi interval, peste 50 de spitale de stat au fost inchise. Concurenta tot mai mare a insemnat servicii mai bune oferite pacientilor si investitii in dotari si in personal. Iar rezultatele s-au vazut: anual, peste 5 milioane de romani se trateaza in sistemul privat de sanatate din Romania, iar numarul lor este in crestere, de la an la an. O analiza a Institutului de Statistica arata si ca unul din doi romani ar alege o clinica sau un spital privat, chiar si in cazul unei urgente medicale.

Clinicile private au fost ocolite de scandal, dupa ce majoritatea au comunicat in mod transparent ce tipuri de dezinfectanti folosesc si au explicat masurile pe care le iau pentru sterilizarea blocurilor operatorii, precum si a saloanelor in care sunt internati pacientii. Asadar, nu este surprinzator ca tot mai multi romani ocolesc spitalele de stat si ajung la privat. Chiar daca platesc mai mult, conditiile sunt net superioare, iar profesionalismul angajatilor este la standardele din strainatate.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Desi tarifele din sistemul privat sunt mai mari ca la stat, participantii la studiu spun ca, spre deosebire de spitalele de stat, la privat nu li s-a cerut niciodata sa dea mita unui medic sau unei asistente, astfel ca toate costurile se echilibreaza, in cele din urma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.