Social 17 Martie 2017 14:05 de Clara Vacaru
Peste 18.000 de copii din judetul Vaslui nu au fost imunizati in ultimele luni, impotriva unor boli precum rujeola, hepatita de tip B, oreionul sau poliomielita, din cauza crizei de vaccinuri sau a refuzului parintilor de a se prezenta cu copiii la medicii de familie.

Programul national de imunizare a copiilor impotriva unor boli precum rujeola, hepatita de tip B, oreionul sau poliomielita se desfasoara cu dificultate si mari sincope la nivelul judetului Vaslui.

Pe de o parte, multe dintre vaccinuri nu au fost pe stoc sau lipsesc si in prezent, iar pe de alta parte parintii refuza sau neglijeaza sa se prezinte cu copiii la medicii de familie pentru a le fi administrate serurile in primii ani de viata, potrivit autoritatilor.

In aceste conditii, 18.778 de copii nu au fost vaccinati la timp, conform catagrafierii facute de catre autoritati.

Cele mai multe restante sunt la imunizarea cu vaccinul ROR, impotriva rejeolei, rubeolei si oreionului, nu mai putin de 6.615 de copii fiind in evidentele Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui cu intarzieri la administrarea serului. Ultima transa primita de la Ministerul Sanatatii din acest vaccin, care se face la varsta de 12 luni si cinci ani, a fost in ianuarie anul acesta.

Un numar mare de copii, respectiv 5.547, nu au fost imunizati nici impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive si poliomelitei.

Cele trei maternitati din judet nu mai dispun de niciun vaccin hepatic B pediatric, care se administreaza copiilor la nastere. DSP Vaslui a epuizat aproape in totalitate si vaccinul dT, utilizat pentru prevenirea imbolnavirii de difterie sau tetanos si care se face la varsta de 14 ani. Medicii de familie mai au pe stoc 57 de doze, iar numarul copiilor restantieri este de aproape 4.000, arata reprezentantii DSP.

O parte dintre vaccinuri se afla pe stoc la medicii de familie, carora noi le-am trimis dozele imediat ce ne-au fost repartizate de catre Ministerul Sanatati. Totul, insa, depinde de cum isi planifica medicii de familie vaccinarile la copii. Insa, exista si multi parinti care nu se prezinta cu copiii la medicul de familie”, a declarat, vineri, pentru News.ro directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Citeste si:
Valul patru se extinde, imunizarea fictivă de asemenea. Fenomenul...
Valul patru se extinde,...

Conducerea DSP Vaslui sustine ca a transmis necesarul de vaccin catre Ministerul Sanatatii inca din noiembrie 2016 pentru intreg anul in curs.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.