Social 17 Martie 2017 10:22
Fostul presedinte al PNL Mircea Ionescu-Quintus va fi decorat de catre presedintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul ”Steaua Romaniei” in rang de Ofiter.

Mircea Ionescu-Quintus va fi decorat cu o zi inainte de a implini 100 de ani.

Ceremonia va avea loc la ora 12.00, in Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

Klaus Iohannis nu este primul presedinte care il onoreaza pe Ionescu-Quintus cu o decoratie a statului roman. In 2002, Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul ”Steaua Romaniei” in rang de Cavaler.

De asemenea, pe 28 aprilie 2009, cu ocazia Zilei Veteranilor de Razboi, presedintele Traian Basescu a semnat decretele de inaintare in gradul de general de brigada a mai multor colonei, veterani din a doua conflagratie mondiala. Printre acestia s-a aflat si Ionescu-Quintus, scrie News.ro.

Mircea Ionescu Quintus s-a nascut pe 18 martie 1917, intr-o familie de vechi liberali. Tatal sau, Ion Ionescu Quintus, a detinut nu mai putin de noua mandate de parlamentar din partea PNL, iar fiul i-a urmat atat in cariera de jurist, cat si in afinitatea politica pentru liberalism.

In al Doilea Razboi Mondial a luptat initial pe frontul de est, ajungand pana la Cotul Donului, iar ulterior, dupa ce Romania a intors armele impotriva Germaniei naziste, Quintus a ajuns pana in Cehoslovacia, in Muntii Tatra.

Dupa Revolutia din 1989, Quintus a revenit in prim-planul scenei politice

S-a inscris in proaspat reinfiintatul Partid National Liberal, iar in 1990 a intrat in Camera Deputatilor pe listele partidului. Din octombrie 1991 si pana in noiembrie 1992 a fost ministru al Justitiei in Guvernul Stolojan. In februarie 1993, la cateva luni dupa dezastrul PNL de la alegerile parlamentare, cand formatiunea a ratat intrarea in Parlament in urma deciziei presedintelui Radu Campeanu de a scoate partidul din CDR, Quintus il contracandideaza pe acesta din urma la Congresul de la Brasov si castiga presedintia PNL, functie in care ramane vreme de opt ani, pana in 2001.
Citeste si:
Știai că decorarea casei și grădinii pentru Crăciun are beneficii?
Știai că decorarea casei și...

In 1996, cand PNL intra din nou in Parlament, Mircea Ionescu Quintus este ales senator de Prahova si reuseste sa-si reinnoiasca mandatul si la alegerile din 2000. Din 2002 este presedinte de onoare al Partidului National Liberal, fiind de multe ori un factor de echilibru intre taberele din interiorul PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.