Social 14 Martie 2017 10:42
Premierul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentantilor Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni si ai Ministerului Afacerilor Interne, in Republica Italiana, in contextul informatiilor despre existenta unor cazuri de exploatare a cetatenilor romani aflati la munca in regiunile Sicilia si Calabria.

Conform unui comunicat al Guvernului, pemierul urmareste cu preocupare situatia romanilor din Italia si asteapta cu interes raportul reprezentantilor Guvernului trimisi la fata locului.

Vizita acestora va avea loc intre 15 si 17 martie. Vor participa ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac, si un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.

Membrii delegatiei vor avea intrevederi atat cu oficialitatile locale, cat si cu reprezentanti ai organizatiilor de romani aflati la munca in Italia, precum si cu cei din mediul asociativ implicati in apararea drepturilor muncitorilor straini si combaterea abuzurilor asupra acestora, scrie News.ro.

Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea si dialogul bilateral romano-italian, intr-o intrevedere cu seful misiunii diplomatice italiene la Bucuresti, mai precizeaza sursa citata.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, luni, ca ambasada romana a semnalat autoritatilor italiene problemele legate de conditiile de viata si de munca ale muncitoarelor romane din provincia siciliana Ragusa.

De asemenea, consulul roman la Catania a solicitat o intrevedere cu prefectul din Ragusa, cei doi oficiali urmand sa se intalneasca in cursul acestei saptamani.

Pana la 7.500 de femei traiesc in conditii de sclavie in ferme din sudul Italiei

Dintre aceste femei, majoritatea sunt romance. Potrivit unei organizatii italiene pentru drepturile migrantilor, Proxyma Association, mai mult de jumatate dintre romancele care lucreaza in serele din sudul Peninsulei sunt obligate sa intretina relatii sexuale cu angajatorii lor. Aproape toate lucreaza in conditii de munca fortata si exploatare severa.

Jurnalistii de la The Observer au discutat cu 10 romance care lucreaza la ferme din Ragusa. Toate au "reclamat" agresiuni sexuale si exploatare, inclusiv lucratul cate 12 ore pe zi, in caldura extrema, fara apa, fara a fi platite. Ele sunt obligate sa traiasca in conditii degradante si insalubre, in cladiri izolate. Zilele lor de munca includ adesea violente fizice, amenintari cu arme si santaj.

Citeste si:
Denivelări de asfalt la Podul de la Brăila la doar o lună de la...
Denivelări de asfalt la Podul...

Citeste si: Romance sclave in Italia. Raluca Turcan: Ce fac MAI, MAE?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.