Social 14 Martie 2017 10:34
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a venit marti la instanta suprema pentru judecarea primului termen din dosarul privind achizitionarea de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna a unei masini de lux pentru protectia demnitarilor, din fonduri pentru achizitii in cazuri de combatere a coruptiei, dar care a fost folosita doar de Oprea.

Intrebat, la intrarea in sediul instantei supreme, cum va pleda in fata judecatorilor in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, Gabriel Oprea a spus ca este nevinovat.

La sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Gabriel Oprea s-a intalnit cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a venit la primul termen al dosarului in care este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. Cei doi au dat mana, apoi fiecare s-a asezat pe cate o baca, la distanta unul de celalalt, asteptand inceperea judecarii.

Instanta suprema a decis, in 8 martie, ca poate incepe judecarea pe fond a dosarului fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea si a fostilor sefi ai Departamentului de Informatii si Protectie Interna Gheorghe Nicolae si Nelu Zarnica, privind achizitionarea unei masini de lux cumparate de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosite de Oprea, in care prejudiciul este de 410.000 de lei. In timpul judecarii cauzei urmeaza sa fie solutionate de catre instanta si cererile pentru declasificarea unor documente de la DIPI.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in 11 mai 2016, pe fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea si pe fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob.

Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate nationala si ministru al Afacerilor Interne, este judecat pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, scrie News.ro.

Gheorghe Nicolae, fost sef al DIPI, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale), Gabriel Nicolae Pavel, fost sef al Serviciului Juridic din DIPI, este judecat pentru complicitate la abuz in serviciu, iar Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptei, pentru deturnare de fonduri, in timp ce Marian Danut Iacob, fost sef al unei structuri administrative, este acuzat de deturnare de fonduri.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Potrivit rechizitoriului, in 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae si al lui Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

“Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
Dragnea solicita schimbarea judecatorului care se ocupa de constestati
Dragnea solicita schimbarea...

Fostul sef al DIPI Gheorghe Nicolae mai este acuzat ca, in perioada 21 august - octombrie 2015, a schimbat destinatia autoturismului Audi A8 achizitionat din fonduri operative, “in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Oprea Gabriel”.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada 2014 - 2015, Gheorghe Nicolae, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocata DIPI pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

“In aceeasi maniera au procedat si inculpatii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, care au intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, potrivit rechizitoriului.

Citeste si:
Începe procesul lui Gabriel Oprea, acuzat de moartea polițistului...
Începe procesul lui Gabriel...

Procurorii au pus sechestru asigurator pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae si Pavel, pana la concurenta sumei de 410.000 lei, in vederea recuperarii pagubei produse de acestia prin abuz in serviciu.

Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz in serviciu si in dosarul privind folosirea nelegala a coloanei oficiale, cauza deschisa dupa moartea politistului Bogdan Gigina, de la Brigada Rutiera a Capitalei.

De asemenea, numele lui Gabriel Oprea apare si in dosarul in care este urmarit penal primarul suspendat al Sectorului 2, Neculai Ontanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.