Social 9 Martie 2017 14:10
Roche Romania si Coalitia pentru Sanatatea Femeii a publicat primul si cel mai cuprinzator studiu asupra afectiunilor oncologice feminine realizat pana acum in Romania.

In cadrul acestui studiu a fost analizata perspectiva medicilor si a femeilor asupra problemelor existente in sistemul medical din Romania referitoare la managementul principalelor trei tipuri de cancer care afecteaza femeile din tara noastra: cancerul de san, cancerul de col uterin si cancerul ovarian. Studiul poate fi consultat integral pe www.roche.ro si www.coalitiapentrusanatateafemeii.ro.

Studiul „Afectiunile Oncologice Feminine in Romania”, realizat de ISRA Center pentru Coalitia pentru Sanatatea Femeii si Roche Romania, concluzioneaza ca implementarea unui program de screening gratuit pentru cancerul de san, promovarea adecvata a programului de screening existent pentru cancerul de col uterin si cresterea nivelului de educatie cu privire la importanta controalelor medicale periodice sunt masuri necesare pentru managementul eficient al afectiunilor oncologice feminine in Romania.

”Exista solutii la problemele semnalate in cadrul acestui studiu, care sunt actionabile, concrete, iar implementarea lor necesita un efort sustinut de colaborare si dialog din partea tuturor actorilor implicati: autoritati, medici, asociatii de pacienti si companii farmaceutice”, a afirmat Diana Badilita, Senior Qualitative Researcher, ISRA Center.

Din perspectiva medicilor, avantajele programelor de screening sunt evidente, peste 89% dintre medicii ginecologi si medicii de familie recomandand femeilor investigatii pentru depistarea precoce a cancerelor. In acelaṣi timp insa, 63% dintre medicii ginecologi sustin ca nivelul scazut de educatie al pacientelor este principala provocare cu care se confrunta in diagnosticarea acestor tipuri de cancer, iar medicii de familie considera lipsa gratuitatii drept principalul motiv pentru care romancele evita efectuarea acestor investigatii medicale. De asemenea, medicii sustin ca fondurile insuficiente si lipsa unei promovari solide a importantei preventiei duc la descoperirea acestor boli in stadii avansate.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Din perspectiva femeilor, 52% dintre participantele la studiu nu stiu ce programe sunt disponibile pentru preventia si depistarea in stadiu incipient a cancerelor. Mai mult, aproape 90% dintre acestea nu au participat niciodata la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine. Din perspectiva pacientelor, traseul prin sistemul medical este ingreunat de lipsa unor etape precise care trebuie urmate odata initiat procesul, precum si de dificultatea realizarii investigatiilor, care trebuie realizate in centre diferite si momente diferite.

Aceste probleme semnalate atat de medici cat si de femei sunt accentuate de gradul scazut al educatiei pentru preventie in sanatate, dar si de comunicarea dificila dintre medici si paciente, cauzate de lipsa unor cursuri de comunicare si supraincarcarea medicilor.

Cifre importante:

Potrivit unui comunicat remis 9am, Romania este una din doar cele 3 tari ale Uniunii Europene care nu au un program national de screening pentru cancerul de san – rata a mortalitatii cu 25% mai mare decat in UE
  • 90% dintre femeile participante la studiu nu au participat niciodata la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine
  • 87% dintre femei si 25% dintre medici nu cunosc existenta programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin
  • 85% dintre femei considera ca programele de screening cresc sansele de supravietuire
  • 94% dintre ginecologi si 91% dintre medicii de familie considera ca un program de screening creste sansele de supravietuire
  • Majoritatea ginecologilor si medicilor de familie considera ca succesul unei campanii de screening depinde de promovarea intensa si acoperirea la nivel national
Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.