Social 7 Martie 2017 17:10
Cazurile de cancer sunt in crestere la nivel mondial, la toate categoriile de varsta, inclusiv la copii, iar principala cauza, spun expertii, trebuie cautata in dezvoltarea industriala.

Cancerul pediatric - pe langa o crestere in numarul de diagnostice - cunoaste si o crestere in agresivitatea felului in care se manifesta: focare simultane de boala, mai multe organe afectate in acelasi timp sau o perioada de raspandire a maladiei mult mai redusa decat ce scria pana acum in cartile de medicina. De asemenea, specialistii vorbesc despre tot mai multe cancere depistate la bebelusi de o luna sau doua de viata. Cum ajunge un copil sa sufere de cancer? Ne explica dr. Inci Ayan, o specialista Acibadem, cu 30 de ani experienta in oncologie pediatrica.

“In primul rand, avem o componenta genetica ce predispune un copil la cancer. De exemplu, in cazul unei mame care are un istoric de cancer de san, diagnosticat la o varsta tanara, si are si rude (mama, bunica) cu cancer de san, este un indiciu clar ca starea de sanatate a copilului trebuie monitorizata, existand riscul aparitiei sarcoamelor. Apoi, exista si anumite boli care cresc riscul de aparitie a maladiei canceroase si anume boli congenitale ori sindroame imunodeficitare. O alta cauza a aparitiei cancerului la copii o constituie anomaliile cromozomiale, care sunt asociate cu risc mai mare de leucemie, de exemplu, sau de limfoame”, spune dr. Ayan.



Dincolo de bagajul genetic, exista anumite virusuri cu care copilul intra in contact si care il pot predispune la cancer.


“Hepatita B, de exemplu, poate declansa cancer la ficat. Sau virusul Epstein Barr, care este o infectie foarte frecventa la copii, care, in anumite cazuri, poate duce la aparitia limfoamelor sau la un alt tip de cancer, carcinomul nazofaringian. Un alt virus cu o reputatie nefasta este virusul HPV. Hepatita C, de exemplu, in anumite parti ale globului, precum zona mediteraneana sau tarile africane, poate duce la aparitia limfoamelor”
, afirma specialista spitalului Acibadem Maslak.

Mediul in care crestem copilul poate juca un rol?

„In ultimii 10 ani, am remarcat o crestere a incidentei cancerelor la copii si o cauza este productia industrializata. Fertilizatorii, hormonii de crestere care cresc productivitatea, dar ingestia lor are efecte nocive asupra genelor, producand mutatii periculoase, oncongene. Poluarea, inclusiv cea asociata cu utilizarea tehnologiei de ultima generatie (telefoane, tablete) poate creste frecventa cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame). Si, tin sa subliniez, fumatul, atat in cazul mamei, cat si al tatalui, poate provoca aparitia sarcoamelor la copil, in comparatie cu copii proveniti din familii nefumatoare”, avertizeaza medicul turc.

Experta Acibadem insista: cancerul pediatric se vindeca.
Mai bine de 60% dintre copiii bolnavi de cancer pot fi salvati si se pot bucura apoi de o viata normala. Iar rata de succes creste pana la 90% in cazurile de cancer cu diagnostic precoce. Parintii, asadar, trebuie sa fie atenti la simptome.
Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

“Este important sa nu exagereze anumite simptome, dar nici sa nu le ignore. In primul rand, trebuie sa stie ca un cancer pediatric este o afectiune acuta si asta inseamna ca trebuie sa se ingrijoreze daca un copil nu se simte bine pe parcurs de mai multe zile sau saptamani. Ne alarmam daca: face des infectii sau episoade de febra, este palid, pare anemic sau apar anumite pete, care sugereaza hemoragii la nivelul pielii, daca are episoade de sangerari nazale sau gingivita, durerile de cap anuntate prin crize de plans, episoade de varsaturi care pot anunta cresterea presiunii intracraniene, dureri de picioare in perioada de crestere. De asemenea, mamele trebuie sa fie atente la eventuale umflaturi in zona fontanelelor, pe care le pot observa atunci cand alapteaza. Daca scad performantele scolare si puterea de concentrare, iarasi sunt semne ca este ceva in neregula la nivel cerebral”, ne sfatuieste dr. Inci Ayan.

Conditie cruciala pentru invingerea bolii

Potrivit unui comunicat remis 9am, pe langa importanta unui diagnostic timpuriu, mai exista o conditie cruciala pentru invingerea bolii: terapia potrivita primita in spitale cu experienta in oncologia pediatrica si care dispun de tehnologie cat mai avansata. Si asta inca de la inceput.

“In ultimii ani, am avut multi pacienti din Romania si ce am observat este ca, la inceput, veneau la noi pentru o a doua opinie, dupa ce initial au fost tratati in tara lor, dar boala a recidivat. Atunci cand boala reapare intr-un interval scurt, este insa dificil sa mai poti salva viata pacientului. Cu cat apeleaza la abordarea multidisciplinara de tratament in fazele incipiente ale bolii, cu atat rata de supravietuire creste. La Acibadem Maslak, spital cu departament dedicat oncologiei pediatrice, punem accent pe colaborarea perfecta dintre medicina nucleara (care poate analiza intreg corpul, printr-o singura investigatie numita PET-CT), anatomopatologie (care efectueaza biopsii, fara interventie chirurgicala, numai prin ultrasunete sau tomograf) si genetica. Pentru fiecare caz de cancer, asa numita board tumor – alcatuita din toti specialistii care gestioneaza un caz - se reuneste o data pe saptamana si discuta despre progrese. Aceasta colaborare permanenta si tehnica ultramoderna ne-au ajutat sa vindecam numerosi copii”,
declara dr. Ayan.
Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Cele mai frecvente diagnostice de cancer la copii sunt leucemiile, tumorile cerebrale, limfoamele, sarcoamele, cancerul osos sau de ficat. In Romania, potrivit celor mai recente cifre, sunt, aproximativ, 6.000 de copii bolnavi de cancer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.