Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti, de Ziua Protectiei Civile, un mesaj in care arata ca este extrem de necesara punerea in practica a unei strategii de crestere a nivelului de cunoastere a populatiei cu privire la modul de a reactiona in situatii de urgenta.

Presedintele mentioneaza, in mesaj, ca, in urma cu 84 de ani, se puneau bazele primelor structuri de protectie civila din tara noastra.

”Am asistat, in ultima perioada, la intensificarea riscurilor care ameninta viata si sanatatea populatiei, mediul inconjurator si valorile patrimoniului national. Nu exista elemente care sa ne faca sa credem ca ele se vor diminua in viitor. Dimpotriva, trebuie sa ne concentram atentia asupra emergentei unor noi factori de risc, generati indeosebi de schimbarile climatice radicale si de diversitatea activitatilor economice care utilizeaza, produc si comercializeaza substante periculoase”, precizeaza seful statului.

Klaus Iohannis subliniaza ca, in fata acestei realitati, activitatea structurilor din domeniul protectiei civile in Romania ramane una vitala si are un impact substantial asupra securitatii nationale si a cetateanului.

”Ne aflam intr-un context in care alinierea mecanismului national de gestionare a situatiilor de urgenta la standardele si prevederile NATO si ale UE adauga noi valente strategice activitatilor din domeniul protectiei civile. Este insa fundamental ca progresele din planul legislativ sa fie dublate de progresele inregistrate la nivelul relatiei cu societatea civila, care constituie un factor determinant atat in procesul bunei guvernari, cat si in pregatirea populatiei pentru reactia in situatii de urgenta”, arata presedintele.

Iohannis spune ca succesul misiunilor celor care lucreaza in acest domeniu tine, in egala masura, si de gradul de educare a populatiei, pentru ca eficienta interventiei institutiilor statului este mult scazuta in lipsa solidaritatii cetatenesti, scrie News.ro.

”Din aceasta perspectiva, este extrem de necesara punerea in practica a unei strategii de crestere a nivelului de cunoastere a populatiei cu privire la modul de a reactiona in situatii de urgenta”, subliniaza presedintele.

Mentionand ca un un concept fundamental este cel potrivit caruia „prevenirea este mai eficienta decat reactia”, seful statului sustine ca este necesara o abordare integrata, pentru a fi asigurata o cat mai buna reactie in cazul situatiilor de urgenta. El precizeaza ca investitiile in infrastructura, in consolidarea cladirilor sau in sfera sanatatii publice sunt obligatorii pentru cresterea capacitatii de a preveni, dar si de a interveni eficient in cazul producerii unor dezastre.

”Stimati pompieri, medici, asistenti, paramedici, piloti si salvamontisti, dumneavoastra sunteti dedicati unui serviciu public cu un impact profund in viata colectivitatilor. Va multumesc pentru profesionalismul si responsabilitatea civica de care ati dat mereu dovada, pe masura importantei misiunii umanitare ce va revine! Activitatea dumneavoastra de zi cu zi nu doar ca asigura indepartarea unor pericole, dar contribuie si la consolidarea solidaritatii civice si sociale. In incheiere, adresez intregului personal din structurile Protectiei Civile sincere urari de sanatate, impliniri pe toate planurile si putere de munca, in continuare, in folosul semenilor nostri. La multi ani!”, isi incheie mesajul presedintele Iohannis.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.