Transfuziile de sange la Spitalul Municipal “Filantropia” din Craiova, unde doi pacienti au murit vineri, au fost sistate, luni, in cazul pacientilor cu boli cronice, iar medicii solicita sange pentru astfel de proceduri doar pentru urgente, a anuntat conducerea unitatii medicale.

Conducerea Spitalului Municipal “Filantropia” din Craiova a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca cei 40 de pacienti cu boli cronice internati in unitatea medicala nu vor mai primi deocamdata transfuzii, urmand sa se faca solicitari la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Craiova doar pentru urgente.

“S-au sistat transfuziile de sange pentru cazurile grave, se cere sange doar pentru urgentele majore. Este vorba despre pacienti cronici, care primesc aceste transfuzii de sange de ani de zile, care sunt echilibrati, dar care le asigura in continuare o viata in parametri. Nu se intampla absolut nimic daca nu primesc transfuzia astazi, saptamana viitoare sau peste o luna. Ceea ce reprezinta urgenta onoram in continuare toate comenzile”, a declarat Lorena Dijmarescu, directorul medical al Spitalului Municipal “Filantropia” Craiova, potrivit News.ro.

Doi pacienti au murit la Craiova, dupa ce li s-a facut transfuzii de sange

In urma celor doua decese din noaptea de vineri spre sambata, conducerea unitatii medicale a discutat cu cele doua asistente care le-au facut transfuziile de sange celor 12 pacienti pentru care s-a facut solicitare de sange la Centrul Regional de Transfuzie Sangvina Craiova.

Ele spun ca au indeplinit corect manevrele de administrare a sangelui, ca au facut verificarile de rigoare, s-a facut verificare si la patul bolnavului. Au instituit aceste transfuzii, le-au montat, apoi au iesit din tura. Efectele adverse au aparut pe tura urmatoare”, a precizat Lorena Dijmarescu.

Directorul medical al spitalului a mai spus ca procedura de transfuzie a fost facuta in jurul orei 18.00, desi procedura in cadrul unitatii medicale prevede ca sangele sa fie administrat intre orele 8.00-13.00.

Sangele vine la spital atunci cand este in stoc la centru. De aceea s-au si facut aceste transfuzii la ora repectiva, desi exista un protocol in spital ca sangele trebuie administat dimineata intre orele 8.00 si 13.00, sub supravegherea medicului curant. Tocmai datorita faptului de a nu priva acesti pacienti de o punga de sange care le poate fi vitala, s-a hotarat, cu asumarea de responsabilitati, ca medicul de garda care ramane in spital sa supervizeze aceste transfuzii, in ideea de a le oferi absolut tot ce au nevoie pentru ca uneori o punga de sange poate fi vitala”, a mentionat medicul.

Citeste si:
Ce e bine să știi dacă vrei să te muți în Craiova
Ce e bine să știi dacă vrei...

Dijmarescu sustine ca reactii post-transfuzionale au aparut la sase din cei 12 pacienti carora doua asistente le-au montat transfuziile.

”In cursul dupa-amiezii de vineri au fost facute 12 transfuzii cu masa eritrocitara, masa trombocitara, transfuzii solicitate de catre medicii curanti ai pacientilor respectivi. Sase dintre aceste transfuzii au avut reactii post-transfuzionale, cea mai mare parte dintre ele fiind normale in contextul efectuarii unei transfuzii. Sunt reactii care apar frecvent, precum durere epigastrica, durere lombara, sindrom febril, frisone”, a mai declarat Lorena Dijmarescu, directorul medical al Spitalului ”Filantropia”.

La cateva ore timp dupa administrarea transfuziei, vineri, in jurul orei 23.00, o femeie, in varsta de 81 ani, cu patologie cardiaca, a decedat, iar in noaptea de vineri spre sambata, la ora 2.00, a murit si cel de-al doilea pacient, in varsta de 67 ani, preot in localitatea mehedinteana Vanju Mare.

Citeste si:
ÎNCEPE CAMPANIA BLOOD NETWORK Salvează o viață, donează sânge și...
ÎNCEPE CAMPANIA BLOOD NETWORK...

La Spitalul Municipal “Filantropia” se fac trei anchete, una interna, alta a Directiei de Sanatate Publica Dolj si una a Politiei.

Purtatorul de cuvant al DSP Dolj a afirmat ca in cadrul institutiei a fost constituita o echipa de inspectori, printre care se numara si specialisti in transfuzii, care a mers la Spitalul Municipal "Filantropia" pentru a face verificari in cazul mortii celor doi pacienti.

"Vineri au fost facute 12 transfuzii de sange si din cei 12 pacienti la sase au aparut reactii adverse. Doi dintre pacienti au decedat, iar alte patru sunt in stare stabila acum. Analiza este inca in derulare", a precizat Stefan Popescu.

Si politistii au deschis o ancheta in cazul pacientilor decedati in urma transfuziilor de sange

Reprezentantii Spitalului Municipal "Filantropia" Craiova au sesizat la Sectia 1 Politie ca in cursul zilei de vineri doi pacienti internati in unitatea medicala au murit in conditii suspecte. Politistii au deschis o ancheta in acest caz.
Citeste si:
Românii, la Urgențe în prima zi de Crăciun. Viteza, alcoolul și...
Românii, la Urgențe în prima...

In iulie anul trecut, o femeie cu cancer in faza incipienta a fost operata la Spitalul CF 2 din Capitala, unde i s-a facut o transfuzie gresita. Abia dupa mai bine de trei zile, cand pacienta a avut o hemoragie puternica, informatia privind transfuzia gresita ar fi fost comunicata medicilor chirurgi. Dupa cinci zile de la operatie, la cererea familiei, femeia - care era in stare grava, intubata si ventilata mecanic - a fost mutata de la Spitalul CF 2 la Spitalul Universitar, de unde a fost externata in 16 august. La inceputul lunii septembrie, Ministerul Sanatatii anunta ca va sesiza Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 in cazul transfuziei gresite de la Spitalul CF2.

Si in noaptea de 13 spre 14 iunie a anului trecut, o femeie de peste 60 de ani a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti, unde i-a fost facuta o transfuzie cu grupa de sange B, desi aceasta avea grupa A , pacienta murind la o saptamana dupa internare.

Citeste si:
CNAS: Pacienții cu boli cronice nu au nevoie de pachetul de...
CNAS: Pacienții cu boli...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.