Ar trebui ca cei care au avut in familie cazuri de cancer de piele sa fie mai atenti la controlul dermatologic? Categoric, spun expertii. Intre 5 si 10 % dintre toate cazurile de cancer sunt mostenite, o serie de mutatii in ADN sunt transmise ereditar. Acest lucru este valabil si pentru cancerul de piele: atat carcinomul – prin sindroame ereditare, cat si melanomul pot fi transmise peste generatii.

“Pacientii care au avut in familie cancer de piele trebuie sa ramana atenti cu pielea lor toata viata si, de asemenea, si copiii lor. Iata un exemplu, in urma cu 10 ani am avut o pacienta care a avut un melanom. A fost operata, este in viata, este bine. Baiatul ei are 40 de ani si, desi a fost informat ca trebuie sa faca periodic consult, la 6 luni, vine abia acum cu o alunita suspecta. Am operat-o si am dat-o la examen histopatologic si s-a dovedit a fi un melanom in situ. In perioada asta de 10 ani a fost o singura data la consultatie. Din momentul asta ii va ramane intiparit in minte riscul si pentru el, si pentru copiii lui si va veni periodic cu familia la control”, afirma medicul dermatolog Mihaela Leventer care diagnosticheaza anual sute de romani afectati de diverse forme de cancer de piele.

Asadar, daca unul dintre parinti sau un frate a suferit de cancer de piele, riscul este in crestere pentru ceilalti membri ai familiei. La fel, o persoana care a primit o data diagnosticul de cancer de piele, are un risc mai mare sa mai dezvolte unul. Desigur, nu doar factorii genetici joaca un rol in aparitia cancerului de piele. Sa nu uitam ca expunerea cronica la ultraviolete favorizeaza dezvoltarea celor mai comune forme de cancere cutanate.

“Sfatul meu este ca amatorii de vacante exotice sa-si faca prieten un dermatolog la care sa mearga regulat la control. Si eu iubesc vacantele la soare, dar spre deosebire de acum 50 de ani, cand stateam toata vara la plaja, acum, fiind avertizata, prefer protectia UV. Pe langa cremele de fotoprotectie, exista tesaturi impregnate in substante de fotoprotectie, exista costume de neopren care ne protejeaza daca facem sporturi in aer liber. Si daca ele sunt scumpe, atunci cu siguranta, exista o umbra undeva, care ne poate proteja”, spune dr. Leventer.

Potrivit unui comunicat remis 9am, leziunile cutanate periculoase arata uneori banal sau asemanator cu leziuni benigne. In aceasta categorie se incadreaza keratozele actinice, considerate leziuni precanceroase, si care sunt mici pete roz, aspre la palpare dezvoltate pe zone fotoexpuse. Astfel de leziuni trebuie sa fie tratate, iar pacientul trebuie sa viziteze regulat dermatologul in scop preventiv. Alteori, leziunile cutanate au aspect tumoral si trebuie diagnosticate corect. Iata o astfel de intamplare:

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

“Am avut o pacienta pe care am operat-o recent cu o leziune foarte asemanatoare cu un lipom traumatizat, o tumoreta care se reliefa bine deasupra pielii, rosie si sensibila la atingere. Putea sa fie un chist sebaceu suprainfectat, un liposarcom, un dermatofibrosarcom sau o metastaza cutanata a unui cancer de organ. Surpriza a fost ca la biopsie sa fie un carcinom spinocelular, cu un aspect mai deosebit, mai ciudat, care a necesitat o reinterventie chirurgicala conforma cu protocoalele modern de tratament”, povesteste coordonatoarea Dr Leventer Centre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.