Pe 25 februarie, Masivul Oslea din Muntii Valcan va fi cucerit de 130 de schiori si snowboarderi, in singura competitie de hike&ride din Romania.

La start, se vor afla atat veterani, care au participat la toate cele cinci editii precedente, dar si concurenti care vin pentru prima oara sa-si testeze limitele. Printre veterani ii regasim pe Sonia Dragan, Paul Affmeser, George Mositiu, Ionut Pintican sau Florina Cont. Ei sunt cei care revin an de an cu placere, iar cei noi vin in catarea unei experiente cu totul diferita. Lista completa a participantilor o regasiti aici.

Cu ce se diferentiaza Red Bull Oslea Hiride de alte competitii de schi si snowboard?

In primul rand, concursul se desfasoara intr-o zona salbatica din Masivul Oslea, Muntii Valcan, in vecinatatea Parcului National Retezat. Aici nu exista partie amenajata sau instalatie care sa te duca pe varful muntelui.
In al doilea rand, pentru ca trebuie sa iei muntele la picior, timpul in care urci versantul va conta in clasamentul final. Asa iti testezi si conditia fizica, nu numai abilitatile tehnice si de stil atunci cand cobori, in fata juriului. Peisajele si zapada sunt si ele un punct forte pentru alegerea ce o vei face inainte ca primavara sa isi intre in drepturi.

La Red Bull Oslea Hiride vin rideri cu experienta in freeride si este impartit in doua sectiuni – schi si snowboard, fiecare dintre sectiuni incluzand patru categorii – feminin open, masculin open, feminin pro si masculin pro.

Ce spune Ionut Pentecan, unul dintre veterani? “Red Bull Oslea Hiride este genul de competitie la care vii de placere. Asa ca nu trebuie decat sa te bucuri de fiecare moment, de urcare, de natura, de zapada, de oameni si nu lua lucrurile prea in serios. Si astfel vei simti despre ce este vorba aici cu adevarat”.

Si da, partea frumoasa la Red Bull Oslea Hiride, este ca nu trebuie sa participi la competitie pentru a te bucura de el. Chiar daca esti sustinator sau spectator, vei experimenta o aventura unica, alaturi de oameni pasionati care nu stau pe ganduri cand vine vorba de adrenalina.

Startul

Concurentii iau startul in ordinea inscrierii in concurs, asa ca este bine sa veniti din timp. Si, nu va uitati actul de identitate. Este important sa va identificam pentru ridicarea numarului de concurs. Nu uitati nici casca si transiverul. Responsabilul de start va verifica daca le aveti.

Urcarea

Urcarea se va face la picior, pe urma batuta. Aceasta va fi marcata, asa ca mare atentie sa nu depasiti zona delimitata, pentru a nu fi descalificati. Cronometrarea urcarii se va face in mod automat cu ajutorul unui chip, iar la coborare, concurentii vor pleca in functie de ordinea in care au ajuns pe creasta.
Citeste si:
Risc însemnat de avalanșă în zona înaltă a Masivului Făgăraş
Strat de zăpadă de peste 80...

In creastaDupa ce ajungeti creasta, timpul petrecut acolo nu trebuie sa depaseasca 15 minute. Zona este foarte ingusta si locul este limitat. Pentru a nu aparea eventuale neplaceri si accidentari, aceasta regula trebuie resprectata cu strictete.

Arbitri si jurizarea

Juriul este format din Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier si TTR), Constantin Bodea si Vladimir Brezovszki la snowboard, iar Alin Gavozdea, Stefan Mirescu si Bogdan Stanila, personaje cheie in zona locala de freeride vor juriza la schi.

Pentru clasamentul final, se va lua in considerare atat timpul de urcare, cat si stilul de coborare. Cel mai bun timp primeste 100 de puncte (toate sectiunile cumulate - schi - snowboard - masculin - feminin), iar punctajul scade cu cate 1 punct, in functie de pozitia ocupata. Concurentii care se vor situa sub pozitia 100, vor primi 0 puncte. Punctajul total pentru coborare se constituie din suma punctelor acordate de cei doi arbitri. Fiecare arbitru poate acorda maxim 120 de puncte, in functie de urmatoarele criterii: linie - maxim 30 de puncta; air and style - maxim 30 de puncta; fluidity - maxim 30 de puncta; control technique - maxim 30 de puncte.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Clasamentul final se calculeaza adunand punctajul obtinut la urcare si coborare. Clasamentul va fi afisat dupa concurs la complexul din Cheile Butii. Eventualele contestatii pot fi comunicate catre brigada de arbitri in termen de o ora de la afisarea clasamentului.

Asadar, ne vedem pe 25 februarie la Campusel sa scriem impreuna inca un capitol in istoria Red Bull Oslea Hiride. Pana atunci, bucurati-va de zapada, transmit organizatorii in comunicatul remis 9AM.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.