Membri ai Partidului Democratic (de opozitie) din Albania au ridicat sambata un cort enorm in fata biroului premierului Edi Rama, dupa ce mii de manifestanti s-au strans pentru a cere alegeri libere si un Guvern tehnocrat, relateaza Reuters. Protestul a fost inspirat de cele din Romania, scrie News.ro.

Peste 10.000 de oameni au luat parte la manifestatiile pasnice de sambata, iar politia nu a intervenit sa ii disperseze pe manifestanti sau sa indeparteze cortul, care va bloca traficul pe un bulevard important.

“Lasati-ne sa ramanem pentru a avea alegeri libere si corecte, pe care le putem obtine numai prin indepartarea acestui Guvern al infractiunii si (inlocuirea sa – n.r.) cu un Guvern de tehnocrati. Alegeri libere sau deloc”, a spus liderul democrat Lulzim Basha la miting.

In urma cu sapte ani, Rama a instalat corturi in fata biroului predecesorului sau, pentru a cere renumararea voturilor, dupa alegeri parlamentare disputate. El a facut cortul de 300 de metri patrati ai opozitiei un simbol politic.

Stat membru NATO si candidata la aderarea la UE, Albania are o istorie veche de scrutine contestate.

Bruxelles-ul vrea alegeri libere, fara scandaluri, si un sistem judiciar revizuit, care sa permita combaterea coruptiei la nivel inalt, inainte de a incepe negocierile de aderare cu Tirana.

Albanezii vor avea alegeri legislative din 18 iunie, la patru ani dupa ce coalitia de stanga a lui Rama i-a indepartat pe democrati.

De atunci, coalitia de guvernare a castigat toate alegerile locale, insa democratii s-au plans ca li s-a furat victoria si cer reforme care sa garanteze alegerile corecte.

Oamenii din toata regiunea Balcanilor si-au exprimat saptamana trecuta, pe retelele de socializare, solidaritatea cu manifestatiile din Romania – dar si pentru a-si exprima regretul ca popoarelor lor nu sunt dispuse sa faca la fel.

Protestele din Romania, inspiratie pentru Albania

Mitingurile anticoruptie din Romania au fost o sursa de inspiratie clara pentru liderul Partidului Democratic de opozitie Lulzim Basha, care a distribuit pe Facebook clipuri cu sutele de mii de romani care au iesit in strada.
Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Un exemplu de curaj popular din partea cetatenilor romani. Pe 18 februarie ne vom uni la Tirana”, a anuntat el la inceputul saptamanii trecute Intr-o perioada in care reformele judiciare majore reprezinta un subiect fierbinte in Albania, unii analisti cred ca acest domeniu ar trebui sa fie in centrul atentiei albanezilor. Expertii indeamna la opozitie fata de judecatorii si procurorii care pun sub semnul intrebarii reforma judiciara ce urmeaza sa fie implementata.

Departe de Romania, judecatorii si procurorii din Albania care au capturat sistemul fac acelasi lucru (dezincriminarea coruptiei – n.r.). Nu vor reforma, pentru ca ei si politicienii pe care ii apara ei ar putea fi pedepsiti”, a scris portalul TemA intr-un editorial.

Protestele din Romania au inspirat si o manifestatie anticoruptie ce va avea loc duminica la Paris, la care si-au anuntat participarea mii de oameni.

Citeste si:
Rita Ora se implica in constructia unei case pentru o familie...
Rita Ora se implica in...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.