Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului strange date din teritoriu despre sesizarile primite cu privire la parintii care si-au dus copiii la proteste. Motivul invocat de institutie este acela ca parintii nu-si pot folosi copiii pentru interesul propriu.

Insa, este greu de stabilit care a fost interesul, mai ales in conditiile in care Conventia cu privire la drepturile copiilor prevede ca cei mici pot participa la intruniri pasnice, relateaza Digi24.

Conventia cu privire la drepturile copilului are 42 de articole care se refera strict la drepturile copilului. Aceste articole sunt clasificate in trei mari categorii: drepturi de protectie, drepturi de dezvoltare si drepturi de participare:

Art. 2

Drepturile tuturor copiilor trebuie respectate, indiferent de rasa, etnia sau nationalitatea fiecaruia, de culoarea pielii, de limba vorbita, de religia practicata, indiferent daca sunt fete sau baieti. Copiii trebuie sa fie protejati impotriva oricarei forme de discriminare.

Art. 6

Orice copil are dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare.

Art. 7, 8

Orice copil are dreptul la un nume, la o nationalitate, are dreptul, in masura posibilului, sa-si cunoasca parintii si sa fie ingrijit de acestia.

Art. 12, 13, 14, 15

Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultati.

Orice copil are dreptul la libertatea de a gandi, de a avea o religie, de a participa la intruniri pasnice care nu incalca drepturile celorlalti.

Art. 24

Copiilor trebuie sa li se asigure conditii pentru a se bucura de cea mai buna stare de sanatate posibila si de a beneficia de servicii medicale si de recuperare. Parintii lor vor fi informati despre avantajele alaptarii, ale igienei si curateniei mediului inconjurator, despre modalitatile de prevenire a accidentelor si a practicilor daunatoare sanatatii copiilor.

Art. 28, 29

Copiii au dreptul la o educatie de calitate care sa le asigure egalitatea de sanse si dezvoltarea personalitatii lor. Ei au dreptul la invatamant primar obligatoriu si gratuit, la asigurarea accesului la liceu si facultate, la servicii de informare si orientare scolara si profesionala.

Art. 30

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Copilul care are alta etnie, religie, vorbeste alta limba decat majoritatea are dreptul la viata culturala proprie, are dreptul sa isi declare apartenenta religioasa si sa practice propria religie. Are, de asemenea, dreptul de a folosi limba proprie.

Art. 19, 34, 36, 37, 39

Copiii trebuie protejati impotriva oricaror forme de exploatare, impotriva violentei, abuzului, abandonului si a altor tratamente daunatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.