Conducerea Parlamentului se reuneste luni, la ora 12.00, pentru a stabili sedinta plenului reunit in care se va da un aviz consultativ pentru solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe Justitie, in conditiile in care expira termenul de 20 de zile prevazut de lege. In cazul in care Birourile Permanente reunite nu pun pe ordinea de zi scrisoarea sefului statului, acesta poate initia demersurile pentru consultarea populatiei si fara punctul de vedere al Parlamentului.

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au dat marti, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitarii presedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justitie, social-democratul Serban Nicolae afirmand insa ca acest demers al sefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevazuti in bugetul pe 2017.

Parlamentarii PNL si USR au afirmat ca sunt de acord cu solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, care este "justificata” si "intemeiata”, in timp ce deputatul UDMR Marton Arpad a sustinut ca ar trebui sa existe mai multe detalii in ceea ce priveste intrebarea la care urmeaza sa raspunda romanii, in caz contrar s-ar ajunge la „neglijenta in serviciu”.

Si liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, ca solicitarea presedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justitie va primi, „fara niciun fel de problema”, aviz favorabil, dar aceasta tema nu trebuie „fetisizata” pentru a nu fi „omorata”, relateaza News.ro.

„Tema este de actualitate in permanenta, numai ca nu trebuie fetisizata. Pentru ca de multe ori cand fetisizezi o tema, in final o omori. In ceea ce priveste solicitarea presedintelui (Klaus Iohannis – n.r.), din partea noastra este aviz favorabil fara niciun fel de problema”, a precizat Liviu Dragnea, intrebat despre „tema de actualitate”, si anume solicitarea sefului statului privind organizarea uni referendum pe Justitie.

Presedintele Klaus Iohannis a declansat in 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema.

"Marti, 24 ianuarie a.c., Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a declansat, in conformitate cu prevederile art. 90 din Constitutia Romaniei, procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice", anunta Administratia Prezidentiala.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Potrivit Legii referendumului, Parlamentul are la dispozitie 20 de zile sa dea un aviz consultativ pentru referendumul convocat de catre presedinte. In cazul in care termenul de 20 de zile este depasit, procedura de consultare se considera a fi indeplinita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.