In a douasprezecea zi de proteste fata de Guvern, 30 de tineri au ales sa-si manifeste nemultumirile fata de actuala conducere a executivului alergand 42 de kilometri in Piata Victoriei, pe trotuarele bulevardelor Kiseleff, Aviatorilor si in jurul Palatului Victoria, dand, astfel, 21 de ture pe un traseu in forma de "V”, de la "victorie”.

Imbracati in echipamente sportive pentru a avea lejeritate in miscari, dar si pentru a rezista mai bine celor opt grade cu minus, protestatarii au purtat drapele si benzi albe cu sloganul „#rezist”. „Maratonul democratiei” s-a incheiat dupa aproximativ sase ore, cand patru dintre maratonisti au reusit sa duca la bun sfarsit kilometrii propusi.

Tinerii s-au adunat inca dinainte de ora stabilita pe trotuarul de la Muzeul Antipa, pentru a-si face incalzirea, pana la ora 15.00, cand avea sa inceapa "cursa importanta”, spun ei. Acestia au facut cunostinta si au stabilit pe loc detaliile traseului. Numarand pana la trei, Horia Vasilief, initiatorul maratonului, a dat, apoi, startul.

Horia, care a fost la toate protestele din Piata Victoriei, este de parere ca printr-un protest curat si prin miscare poate fi initiata o "schimbare adevarata” in tara, declarandu-se convins ca vor duce la capat cei 42 de kilometri.

Maratonistul a afirmat ca ideea i-a venit pornind de la protestele care s-au transformat intr-un maraton, desfasurandu-se deja de 12 seri consecutiv, bazandu-se inclusiv pe legenda maratonului, care spune ca un mesager grec a alergat 42 de kilmetri pana la Atena pentru a anunta victoria razboiului cu persii.

Astfel, cei 30 de maratonisti au alergat, in urmatoarele ore, pe trotuarul bulevardului Aviatorilor, pana la Aleea Modrogan si inapoi, luand-o pe Kisellef spre Aviatorilor si retur, dupa care au inconjurat cladirea Guvernului si au repetat traseul de 21 de ori.

La punctul de intalnire, doua tinere au montat o cutie de carton, pe care au taiat, felii, mai multe mere, banane si portocale, cubulete dintr-o tableta de glucoza, bomboane, chec, dar si ceai cald pentru maratonisti.

"Suntem amici, alergam si noi, din pasiune, dar astazi nu. Astazi doar ii sustinem de pe margine. Ne-am echipat ca de munte, dar e prea frig. Noi ii asteptam cu ceai aici”, a afirmat una dintre tinere, in timp ce taia un mar.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Cu toate ca nu au alergat toti cei 42 de kilometri, ci doar 12, doi participanti se retrag din cursa pentru ca au intarziat, spun ei, la un botez, promitand, totusi sa se intoarca la protestul din Piata Victoriei imediat dupa slujba. Unul dintre ei sustine ca, atat prim-ministrul Sorin Grindeanu, cat si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, ar trebui sa demisioneze si spune ca PSD ar trebui "sa aduca in fata oameni capabili”.

"Nu suntem multumiti cu situatia actuala. Din punctul meu de vedere, trebuie sa isi dea demisia si cel care a semnat pe decizia de la Monitorul Oficial, adica Grindeanu, dar si liderul PSD, care si-a asumat inainte de a numi acest Guvern ca orice greseala e si vina lui. Noi vrem in continuare ca PSD-ul sa guverneze, dar sa aduca in fata oameni capabili, nu actualul Guvern”, a spus el.

Citeste si:
Ce să știi înainte de a te apuca de alergat
Ce să știi înainte de a te...

Unul dintre protestatarii-maratonisti a venit la protest insotit de un prieten, un Golden Retriever cu un fular pe care era scris "Romania”, care a alergat, alaturi de stapanul sau, mai bine de 20 de kilometri.

Daniel, un alt maratonist, inginer de profesie, spune ca a imbinat doua lucruri pe care oricum le-ar fi facut: placerea de a alerga si protestul fata de Guvern.

"Imi place sa alerg. Alergam oricum, weekend de weekend si sunt sustinatorul ideii lor, al protestului fata de ce s-a intamplat pana acum, deci le-am imbinat. Este si asta o forma de protest. Un protest pasnic, chiar. Am fost la toate protestele din Piata Victoriei de pana acum si voi veni, cu siguranta si maine. Azi nu cred, ca am alergat mult. Vrem sa aratam Guvernului ca nu ar fi trebuit sa se puna inca de la inceput cu poporul si ca ne-am pierdut increderea in ei din momentul in care au incercat sa ne sfideze”, a spus Daniel, in pauza dintre doua ture, cand s-a oprit pentru un pahar de ceai si o bucata de mar.

Citeste si:
Alina Radi, despre eliminarea sa de la Survivor România: „Cred că...
Alina Radi, despre eliminarea...

Maria este asistenta medicala si are un copil de unsprezece ani, dar spune ca, de fiecare data cand are timp, iese in parcul Tineretului si alearga, de obicei dimineata. A aflat de "maratonul democratiei” de pe Facebook, astfel ca, desi abia iesita dintr-o raceala, s-a mobilizat si a alergat 28 de kilometri.

"Da, protestez alergand. Orice mod prin care iti arati nemultumirea fata de ceva este o forma de protest. Mi s-a parut o idee foarte buna. Este <<#rezist>> spus altfel. In acest fel vreau sa trag un semnal de alarma Guvernului. Vreau sa le arat ca si cu ordonanta abrogata eu tot nu am incredere in ei. Au gresit enorm, nu doar prin faptul ca au adoptat, noaptea, un proiect care nu se afla pe ordinea de zi, dar ei chiar ne iau de prosti! Repara aici ca sa strice pe partea cealalta”, afirma Maria.

Ea mai spune ca, daca Guvernul a avut initiativa de a adopta o Ordonanta de Urgenta prin care pedepsele sa fie micsorate si "oamenii care au facut greseli uriase sa scape basmsa curata”, sigur executivul va mai face ceva care sa-i afecteze in mare masura pe romani.

Citeste si:
Și-a cusut gura în semn de protest față de războiul din Ucraina
O activistă din Rusia și-a...

"Eu, una, mi-am pierdut increderea”, a subliniat ea.

"Maratonul democratiei” s-a incheiat dupa mai bine de sase ore, fiind dus la bun sfarsit de patru dintre maratonisti, in frunte cu initiatorul sau.

In acelasi timp cu desfasurarea maratonului, in Piata Victoriei, celor aproximativ 20 de persoane care se adunasera, la ora 15.00, li s-au alaturat, in timp, sute de oameni. Cu steaguri si pancarte, batand la tobe sau sufland in vuvuzele, protestatarii au cerut demisia Guvernului, au strigat "Hotii” si au cantat imnul national.

In mijlocul protestatarilor s-a aflat si un grup de oameni care au impartit ceai, cafea si cornuri.

"Sunt niste oameni faini aici, nu ai cum sa nu vrei sa fii alaturi de ei. Ei lupta pentru ceva”, spune o tanara din grup in timp ce aseza o alta lada de croissante peste celelalte doua aflate langa masa cu termosuri.

Un barbat ii invita pe protestatari sa serveasca o bautura calda. Spune ca el si prietenii lui au mers in fiecare seara la protest si s-au hotarat sa faca un gest frumos pentru oamenii din Piata. El a adaugat ca spera sa ajunga croissantele pentru seara asta si, mai ales, sa nu se raceasca prea repede. "Le-am cumparat noi congelate si le-am copt acasa. Abia le-am copt si le-am adus repede aici”, precizeaza el.

Primele proteste in Piata Victoriei au avut loc in 31 ianuarie, in noaptea in care Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind modificarea codurilor penale si proiectul de lege privind gratierea unor pedepse. In cele douasprezece zile de proteste, numarul record de manifestanti a fost atins duminica, peste 280.000 de oameni protestand chiar in ziua in care Guvernul a abrogat Ordonanta de Urgenta privind codurile penale. Oamenii au spus ca nu vor renunta la proteste, pentru ca Guvernul a mintit, a facut un abuz adoptand o ordonanta de urgenta pentru a schimba prevederi din codurile penale, in beneficiul unor politicieni, si trebuie sa raspunda pentru ce a facut si sa isi dea demisia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.