Un numar de 82 de academicieni, intre care Micea Dumitru, Victor Voicu, Ioan Aurel Pop, Nicolae Breban, Victor Spinei, Dinu C. Giurescu, Ionel Haiduc si Eugen Simion, au transmis miercuri o scrisoare deschisa in care fac apel la patriotism si la "pedepsirea agresiunilor la adresa suveranitatii nationale".

Mircea Dumitru sustine ca a fost intrebat, in urma cu trei saptamani, daca vrea sa semneze un text care avea legatura cu situatia geopolitica a tarii, scrie News.ro.

”Am fost intrebat daca ma alatur unui apel mai general in care sa fie subliniata sustinerea unitatii si a integritatii teritoriale si nevoia de a depasi conflictele mari din societatea romaneasca prin dialog activ si cultivarea unor atitudini politice tolerante. Desi toate acestea nu reprezinta temele comune ale interventiilor mele din ultima vreme in spatiul public, am acceptat ca exista o sensibilitate la aceste chestiuni si m-am declarat de acord cu ele. Contextul mai general era delimitat de anticipata intalnire dintre premierul maghiar si presedintele SUA, urmata apoi si de intalnirea cu presedintele Federatiei Ruse”, a scris Mircea Dumitru, joi seara, pe Facebook.

Mircea Dumitru: "Continutul scrisorii imi este necunoscut"

Semnatarii apelului se arata ”ingrijorati” de evolutiile interne si internationale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continua si alarmanta incercare de ”erodare a identitatii, suveranitatii si unitatii nationale a Romaniei”, cu actiuni plasate sub semnul ”globalismului nivelator sau al unei exagerate «corectitudini politice», dar si cu multe actiuni indreptate direct impotriva statului si poporului roman”.

”Continutul scrisorii mi-a ramas necunoscut pana in momentul publicarii lui, astazi”, mai scrie academicianul, desi scrisoarea a fost remisa presei in urma cu o zi. ”Ca atare, ma vad acum nevoit sa ma disociez de textul de astazi si sa spun ca nu ma regasesc nici in stilistica, nici in retorica si nici in multe dintre ideile sustinute in aceasta scrisoare”.

El adauga ca in urma cu cateva zile a initiat un apel public prin care denunta ”derapajele grave de la respectarea normelor si a regulilor statului de drept”.

Mai mult, in apelul public de acum cateva zile, pe care l-am semnat impreuna cu mai multi colegi din Universitatea din Bucuresti, si pe care eu l-am initiat, denunt derapajele grave de la respectarea normelor si a regulilor statului de drept si ma exprim fara echivoc impotriva coruptiei si a tuturor politicienilor si persoanelor publice care pun in pericol ordinea de drept. Regret situatia creata si cred ca mediul academic trebuie sa ramana un aparator al mecanismelor statului de drept si ale democratiei”, a incheiat academicianul.

Citeste si:
Dancila: Va indemn sa reflectati la importanta patriotismului si a...
Dancila: Va indemn sa...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.