Procurorul general, Augustin Lazar, a cerut, vineri, Curtii de Apel Bucuresti - Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal sa anuleze ordonanta de urgenta prin care sunt modificate Codul penal si Codul de procedura penala si sa sesizeze Curtea Constitutionala.
Augustin Lazar a cerut, mai intai, Curtii de Apel Bucuresti, ca, in temeiul articolului 14 alineatul (3) din Legea privind contenciosul administrativ, sa dispuna suspendarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului pana la solutionarea definitiva a cauzei, solicitand si stabilirea in regim de urgenta a unui termen de judecata pentru solutionarea cererii de suspendare, avand in vedere data intrarii in vigoare (9 februarie 2017).

Articolul la care face referire Lazar este urmatorul: "Cand in cauza este un interes public major, de natura a perturba grav functionarea unui serviciu public."


De asemenea, procurorul general a solicitat instantei sa dispuna anularea ordonantei, in temeiul dispozitiilor articolului 1 alineatul 5 raportat la articolul 9 din Legea privind contenciosul administrativ, scrie News.ro.

Articolul 1 alineatul 5 din legea citata se refera la subiectele de sesizare a instantei, precizand ca atunci cand Ministerul Public apreciaza ca prin emiterea unui act administrativ normativ se vatama un interes legitim public, sesizeaza instanta de contencios administrativ competenta. Articolul 9 din aceeasi lege vizeaza actiunile impotriva ordonantelor Guvernului.

Totodata, procurorul general mai cere Curtii de Apel Bucuresti sa sesizeze Curtea Constitutionala, "intrucat dispozitiile acestui act administrativ cu caracter normativ sunt neconstitutionale".

"In motivarea actiunii s-a invederat faptul ca suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, intrucat actul administrativ normativ are ca efect perturbarea grava a intregii activitati a Ministerului Public si obstructioneaza bunul mers al actului de justitie, in conditiile in care persoane care au savarsit fapte de natura penala vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la raspundere penala. Totodata, adoptarea acestei ordonante impiedica realizarea rolului constitutional al Ministerului Public, de a reprezenta interesele generale ale societatii, de a apara ordinea de drept, drepturile si libertatile cetatenilor", mai arata repezentantii Parchetului instantei supreme.


Ei sustin ca ordonanta este criticabila pentru neconstitutionalitate, prejudiciul fiind iminent.

"Odata produse la data mentionata (9 februarie, n.r.), efectele nu mai pot fi reparate intrucat aceasta ordonanta de urgenta se va aplica ca lege penala mai favorabila, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstitutionala", mai spun procurorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.