Procurorul general Augustin Lazar a declarat, joi dimineata, ca Ministerul Public a fost informat miercuri de catre Ministerul de Interne privind riscul producerii unor incidente la manifestatia din Capitala.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, afirma, miercuri seara, ca NU a primit "informari ca la miting ar fi urmat sa aiba loc provocari".

"Ieri noi am primit informari de la Ministerul de Interne privind riscul producerii unor probleme cu ocazia acestei manifestatii a societatii civile, dar concret MAI; prin structurile abilitate, urmarea aceste miscari pentru a elimina orice risc"
, a declarat, joi dimineata, procurorul general Augustin Lazar.

El a precizat ca la Parchetul Judecatoriei Sector 1 a fost dechis un dosar penal privind violentele produse la mitingul din Piata Victoriei.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri seara, la Romania TV, referitor la violentele izbucnite la protestul din Capitala, ca nu a primit informari prealabile de la servicii ca la miting ar fi urmat sa aiba loc provocari. "Nu am primit informari ca la mitingul din aceasta seara urmau sa fie provocari. Eu nu am primit o asemenea informatie, dar am luat toate masurile necesare", spunea ministrul Carmen Dan, intrebata daca fusese informata de catre serviciile de informatii despre eventuale provocari ce ar fi umat sa aiba loc la protestul de miercuri seara.

Ulterior, SRI a precizat, intr-un comunicat de presa transmis miercuri seara, ca a existat "un schimb de informatii cu MAI".

"Serviciul Roman de Informatii a actionat potrivit competentelor legale detinute, datele si informatiile obtinute cu privire la intentiile de organizare sau deturnare a actiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ institutiilor legal abilitate sa intervina pentru mentinerea ordinii si sigurantei publice. In aceasta situatie a existat un schimb de informatii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul institutiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Stefu Viorel si Bogdan Despescu-IGPR, precum si la nivelul Jandarmeriei si SPP", informa SRI.

Institutia mai spunea ca "nu a avut surprize operationale" in acest sens, dar subliniaa ca "nu are competente in ceea ce priveste manifestarile gruparilor ultras": "Daca se obtin date de interes pentru institutiile cu atributii pe ordine publica acestea sunt furnizate cu celeritate, asa cum s-a intamplat in cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitala".

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Politia Capitalei a anuntat, joi dimineata, ca peste 60 de persoane au fost duse la audieri ca urmare a incidentelor de la manifestatia din noaptea de miercuri spre joi din Piata Victoriei din Capitala, fiind facute cercetari pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice.

Potrivit sursei citate, ”in prezent sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice”.

Pana la ora 0.00, fusesera retinute 20 de persoane si, totodata, au fost confiscate mai multe sticle incendiare, declara, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. El a precizat ca patru jandarmi au fost raniti in urma violentelor.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei a mai spus ca fortele de ordine au intervenit cu oarecare intarziere in izolarea celor care au aruncat cu torte si petarde, pentru a-i proteja pe manifestantii pasnici care se aflau in zona, unii chiar insotiti de copii.

Citeste si:
Ciolacu îi dă afară din partid pe Carmen Dan, Cătălin Rădulescu și...
VIDEO Ciolacu anunță că îi dă...

Georgian Enache mai spunea ca nu poate preciza daca persoanele retinute fac parte din galeriile unor echipe de fotbal.

Manifestatia din Piata Victoriei - unde pana la 120.000 de oameni au protestat fata de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind modificarea codurilor penale - s-a incheiat in jurul orei 00.40. In ultimele ore ale manifestatiei au avut loc incidente provocate de grupuri izolate de persoane, care au aruncat cu diverse obiecte contondente, cu torte si petarde, fortele de ordine ripostand cu gaze lacrimogene. Sapte persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale in urma incidentelor, trei fiind civili.

Incidentele la manifestatia din Piata Victoriei au inceput in jurul orei 21.00, fiind provocate de un grup de 40-50 de persoane, dar si de un altul, aflat in capatul bulevardului Iancu de Hunedoara, existand informatii ca acestia ar face parte din galeriile echipelor de fotbal Dinamo si Rapid. Anterior, aproximativ 100 de jandarmi fusesera grupati pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, in apropierea Guvernului, pentru ca existau informatii ca in piata ar putea ajunge cateva sute de suporteri care au asistat la meciul de handbal masculin Dinamo-Steaua.

Citeste si:
Augustin Lazar: "Am plecat cand am hotarat eu, dupa indeplinirea...
Augustin Lazar: "Am plecat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.