Bursierii GovITHub, cei care au ajutat la digitalizarea institutiilor din Romania, isi incheie colaborarea cu Guvernul Grindeanu, in semn de protest fata de modificarile Codului Penal si Codului de Procedura Penala privind abuzul in serviciu si a proiectului de lege privind gratierea.

IT-istii de la GovITHub au facut anuntul incheierii colaborarii pe pagina de Facebook a institutiei.

"Bursierii GovITHub isi incheie colaborarea cu Guvernul Grindeanu

In urma adoptarii ordonantei de urgenta (OUG) prin care sunt modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala privind abuzul in serviciu si a proiectului de lege privind gratierea, bursierii GovITHub se declara indignati si refuza sa isi continue activitatea sub coordonarea actualului guvern si a echipei sale de ministri.

Programul guvernamental GovITHub a fost creat in 2016 ca urmare a unei initiative de implicare civica a specialistilor IT din mediul privat care isi doresc sa contribuie in mod activ la digitalizarea institutiilor publice si la imbunatatirea relatiei cetateanului cu statul.

Principiile care guverneaza activitatea GovITHub au la baza transparenta, implicarea civica si un sistem deschis de colaborare cu societatea civila, de tip open source, care a facut posibil ca in doar 4 luni de activitate GovITHub sa dezvolte proiecte cu impact national, care in alte conditii ar fi costat statul roman peste 1 milion EURO.

In acest context, deciziile guvernului actual luate in noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum si modul in care acestea au fost adoptate, invalideaza misiunea GovITHub si contravin flagrant atat principiilor care au pus bazele acestui program, cat si valorilor personale ale bursierilor. Asadar, bursierii GovITHub au luat in regim democratic hotararea sa inceteze colaborarea cu actualul guvern.

Prin aceasta pozitie oficiala ne exprimam ingrijorarea pentru directia periculoasa in care se indreapta Romania si tragem un semnal de alarma privind valorile democratice ce trebuie protejate".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.