Aproximativ 2.000 de persoane au participat, marti, la manifestarile organizate de Ziua Unirii la Galati, in timp ce la Buzau, unde a fost prezent si ministrul Apelor si Padurilor, au fost de fata peste 1.300 de oameni. In ambele orase au fost organizate mai multe evenimente, intre care o sceneta istorica pe tema Unirii, la Buzau.

Ziua Unirii Principatelor Romane a fost marcata, marti, la Galati printr-o serie de manifestari care au debutat la Biserica ”Vovidenia” cu un ”Te Deum” pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza si mama acestuia.

Ulterior, evenimentele au continuat la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situata pe strada Domneasca, unde s-au strans aproximativ 2.000 de galateni, multi dintre ei venind insotiti de copii.

”Am venit sa sarbatorim Unirea Principatelor Romane, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Este un moment important si dorim ca si cei mici sa cunoasca semnificatia Unirii si speram ca ne vom redestepta dupa atatia ani, sa fim uniti”, a spus o femeie.

Astfel, pentru inceput, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, prefectul judetului Galati, Gabriel Panaitescu, a primit onorul militar, dupa care a fost intonat Imnul de Stat al Romaniei, iar directorul Muzeului de Istorie din Galati, Constantin Caldararu, a evocat, intr-o alocutiune, insemnatatea Zilei Unirii Principatelor Romane. Ulterior, prefectul Gabriel Panaitescu, presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea, primarul municipiului Galati, Ionut Pucheanu, unii dintre parlamentari, dar si simpli cetateni au depus flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dupa care a urmat un scurt moment artistic sustinut de artistii Centrului Cultural ”Dunarea de Jos”. In final, conform traditiei, majoritatea celor prezenti au dansat, alaturi de oficialitati, Hora Unirii, in jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza.

Manifestarile dedicate acestei zile continua la Muzeul ”Casa Cuza Voda”, unde sunt programate expuneri despre importanta momentului istoric de la 1859 si a personalitatii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un moment de muzica traditionala romaneasca din secolul XIX in interpretarea formatiei Kalofonis si un vernisaj al expozitiei ”Familia Cuza in acte si documente”.

Peste 1.300 de oameni au participat la manifestarile de Ziua Unirii de la Buzau

Printre cei prezenti s-au numarat si ministrul Apelor si Padurilor, Adriana Petcu, dar si secretarul Camerei Deputatilor, deputatul Marcel Ciolacu.

Manifestarile au inceput la ora 10.00 cu discursuri sustinute de presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, si de comandantul Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, general Lucian Foca, urmate de prezentarea steagurilor diviziei si un exercitiu de manuire a armelor, scrie News.ro.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

Ulterior, a avut loc o sceneta istorica avand ca tema Ziua Unirii, pusa in scena de actori de la Teatrul ”George Ciprian” din Buzau. La finalul acestui moment, cei prezenti au fost invitati sa se prinda in Hora Unirii, inconjurand cladirea Muzeului Judetean.

Iasi: Cateva mii de persoane au participat la evenimentele dedicate Zilei Unirii

Aici au fost prezenti ministrul Apararii, Gabriel-Beniamin Les, si ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, alaturi de oficialitati locale, intre care primarul Iasiului, Mihai Chirica, seful Consiliului Judetean, Maricel Popa, prefectul Marian Grigoras si reprezentanti ai partidelor. La evenimente a fost prezenta si Monica Babuc, ministrul Culturii din Republica Moldova.

De asmenea, mai multe persoane care au participat la manifestarile de Ziua Unirii de la Iasi au huiduit in momentul in care a fost rostit numele presedintelui Klaus Iohannis, consilierul prezidential Ion Oprisor citind mesajul sefului statului, dar si cand a fost depusa la statuia domnitorului A.I. Cuza o coroana din partea Administratiei prezidentiale.

Citeste si:
Un nou cutremur a avut loc în România. Ce intensitate a avut acesta
Un nou cutremur a avut loc în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.