Amenzi de peste 200.000 de lei au fost date de pompieri doar sambata noaptea in urma controalelor facute in cluburi si discoteci din intreaga tara, iar un local din Branesti, judetul Gorj, a fost inchis.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) precizeaza ca, din dispozitia ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, in cursul noptii, pompierii alaturi de reprezentanti ai structurilor MAI, constituiti in echipe mixte, au facut controale si verificari la imobilele in care se desfasoara activitati cu public numeros.

Astfel, in cursul noptii au fost facute 162 controale la cluburi si discoteci, fiind date 118 amenzi, in cuantum de 203.000 lei, pentru nerespectarea reglementarilor ce tin de apararea impotriva incendiilor.

Principalele aspecte urmarite au vizat:

  • exploatarea instalatiilor electrice,
  • functionarea iluminatului pentru marcarea cailor de evacuare,
  • functionarea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor,
  • obstructionarea cailor de evacuare,
  • instructajul angajatilor,
  • obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu
  • existenta planurilor de evacuare in caz de incendiu.
IGSU precizeaza ca a fost depistat un caz de incalcare grava a cerintei de securitate la incendiu, la un operator economic din comuna Branesti, judetul Gorj. Inspectorii din teren au constatat faptul ca a fost depasit numarul maxim de clienti cu mai mult de 10% din valoarea de referinta, fapt ce a impus, conform prevederilor legale in vigoare (HG nr. 915/2015), oprirea functionarii acestuia.

In perioada urmatoare activitatile preventive vor fi intensificate, astfel incat siguranta celor care frecventeaza astfel de localuri sa fie asigurata, iar obligatiile legale ale beneficiarilor sa fie respectate, precizeaza IGSU.

Ultima actiune preventiva de amploare, derulata la nivel national, care a vizat imobilele in care functioneaza cluburi si discoteci, a avut loc in perioada 11-12 noiembrie 2016. In cele doua zile au fost controlati 448 operatori economici, fiind aplicate 405 amenzi, in cuantum de peste 788.000 lei, iar doua localuri din municipiul Brasov au fost inchise din cauza depasirii numarului maxim de utilizatori.

Ce reguli trebuie sa respecte administratorii cluburilor

Pentru asigurarea nivelului corespunzator de protectie a celor care frecventeaza cluburi si discoteci, IGSU reaminteste obligatiile administratorilor acestora:
  • respectarea numarului maxim de utilizatori prevazut de legislatia in vigoare, pentru aceste categorii de constructii;
  • solicitarea sprijinului pentru acordarea asistentei tehnice de specialitate in vederea intocmirii documentatiei necesare obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu;
  • preocupare sporita pentru solicitarea acestui act administrativ care sa asigure securitatea beneficiarilor.
Sambata noaptea, angajatii ISU au facut verificari in sase cluburi din Bucuresti si au fost date sanctiuni, a precizat, duminica dimineata, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Daniel Vasile.
Citeste si:
Explozie într-un bloc din Buzău. Un bărbat a suferit arsuri de 30%...
Explozie într-un bloc din...

El a spus ca neregulile constatate nu sunt de natura sa determine suspendarea activitatii respectivelor cluburi.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.