Din ce in ce mai multi romani aleg sa se trateze la clinicile si spitalele din sistemul privat, dezamagiti de conditiile si atitudine personalului medical din spitalele de stat.

Sistemul privat de sanatate s-a dezvoltat foarte mult in 2016, pe fondul scandalurilor izbucnite in sistemul de sanatate, dupa ce mai multe anchete au aratat conditiile mizere in care sunt tratati pacientii din spitalele de stat. Bacteriile periculoase, salile de operatie si instrumentarul medical adeseori contaminate, ineficienta dezinfectantilor diluati, dar si atitudinea medicilor i-au facut pe aproape 5 milioane de romani sa mearga la privat, unde platesc mai mult, dar au parte de conditii ca in afara.

Potrivit Institutului National de Statistica, sistemul privat de sanatate a crescut de 300 de ori in ultimul an si nu numai pacientii au migrat catre unitatile medicale particulare, ci si medicii satui de munca in conditii improprii. Astfel, numarul medicilor din sistemul privat de sanatate a crescut de la 2,23% la 25,98%, intre 1997 si 2014. Iata care sunt motivele pentru care clinicile si spitalele particulare au crescut in ochii romanilor:

Ofera tratament la standarde inalte

Incepand de la curatenia din holuri, toalete si din saloane, spitalele private au acordat atentie normelor minime de igiena care lipsesc din unitatile medicale de stat. Cu o aparatura moderna, personal medical calificat si amabil, clinicile private le-au oferit romanilor senzatia ca sunt tratati la fel ca in strainatate. Si daca primul lucru care lipseste din spitalele de stat este curatenia, la privat totul este impecabil, inclusiv uniforma medicilor, care poarta un astfel de halat medical de calitate, cu un design elegant, menit sa le inspire incredere pacientilor.

Isi trateaza pacientii cu respect

Atitudinea medicilor, platiti mai bine ca la stat, conteaza enorm, spun oamenii. Cand un medic ii explica pacientului pe indelete planul de tratament sau procedurile la care urmeaza sa fie supus, se creeaza un sentiment de incredere si de siguranta in personalul medical. De asemenea, empatia este calitatea pe care oamenii spun ca nu o gasesc foarte des la personalul medical de la stat. La privat, in schimb, terapeutii sunt amabili, deschisi si stiu sa asculte pacientul si sa empatizeze cu el, sa ii lamureasca toate dilemele si sa se asigure ca a inteles bine planul de tratament si necesitatea acestuia.

Au inceput sa ofere un serviciu de preluare a urgentelor

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Majoritatea spitalelor private ofera un serviciu de preluare a urgentelor disponibil 24/24, iar apelul se face prin intermediul unui dispecerat. Clinicile dispun de o flota proprie de ambulante, dotate la standarde inalte, si paramedici antrenati sa raspunda solicitatilor. In conditiile in care ambulantele spitalelor de stat au intarzieri care, de multe ori, pot face diferenta intre viata si moarte, nu este de mirare ca oamenii prefera sa dea un ban in plus, dar sa isi rezolve urgentele rapid, fara sa isi puna viata in pericol.

Au un sistem de evaluare a medicilor

Calitatea serviciilor oferite la privat este determinata si de faptul ca pacientii au posibilitatea de a lasa feedback pe site-ul clinicii sau a spitalului respectiv. Astfel, medicii primesc evaluari si isi pot pierde locul de munca in situatia in care au parte de un feedback negativ din partea celor pe care i-au tratat. De asemenea, aceste formulare de opinie sunt un reper si pentru cei care vor sa isi programeze o consultatie si nu stiu la care medic sa mearga. Astfel, ei au garantia ca vor fi tratati de un profesionist care a reusit sa impresioneze placut si alte persoane. De cealalta parte, spitalele publice ar trebui sa puna la dispozitia pacientilor formulare de evaluare a serviciilor oferite, insa acestea nu numai ca nu le-au fost inmanate oamenilor, ci erau completate chiar de angajatii spitalului, a descoperit fostul ministru al Sanatatii. Incepand cu ianuarie 2017, pacientii vor putea evalua o unitate medicala publica atat prin intermediul unui SMS, cat si a unui formular online.

Citeste si:
5 motive pentru care educația este esențială într-o societate
5 motive pentru care educația...

Calitatea serviciilor justifica tarifele

Tarifele mari ale clinicilor private sunt motivul principal invocat de romanii care inca se trateaza la spitalele de stat. De exemplu, o consultatie costa intre 100 si 200 de lei, in functie de reputatia medicului si aria sa de expertiza, iar operatiile depasesc lejer cateva mii de lei, in functie de complexitate si de medicul care realizeaza procedura. Cu toate acestea, unele interventii pot fi decontate prin intermediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in limita fondurilor disponibile. Iar romanii care sunt angajati ai unor companii care le ofera asigurari de sanatate la clinici private au numeroase beneficii, de la consultatii gratuite, la discounturi pentru anumite proceduri sau gratuitate pentru analize. Asta in conditiile in care nu se mai simt obligati sa le ofere „mici atentii” medicilor sau asistentelor pentru a fi tratati cu prioritate si cu cea mai mare atentie.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

Inevitabil, expansiunea sistemului privat de sanatate va continua, pe masura ce romanii isi pierd increderea in sistemul public si aleg sa nu-si mai riste sanatatea sau viata in conditiile insalubre din unitatile medicale ale statului. O reforma a spitalelor publice le-ar putea reda increderea oamenilor, insa cat timp clinicile particulare ofera servicii infinit mai bune si conditii ca in afara, este de asteptat ca numarul romanilor care le aleg sa creasca si anul acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.