Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, pentru News.ro, ca ordonanta de urgenta privind gratierea nu ar fi intrat pe ordinea de zi a sedintei de Guvern, pentru ca avea nevoie de avize de la alte ministere, care nu au venit pana la sosirea presedintelui Klaus Iohannis, motiv pentru care actul normativ nu putea fi luat in discutie.

”Pentru a intra pe ordinea de zi trebuia sa aiba avizele si de alte ministere, ceea ce nu s-a intamplat inainte de venirea presedintelui, deci ei au redactat-o, cum era normal, cu ziua de azi”, a spus premierul, explicand astfel de ce in actul normativ este mentionata data de 18 ianuarie.

Referitor la proiectul de OUG pe gratiere, Grindeanu a spus ca este o modalitate legala care se practica.

”Ministerul Justitiei a venit cu aceasta propunere. Are o explicatie, pentru ca se practica nu doar de noi, ci periodic. Cred ca ultima gratiere pe care statul roman a dat-o a fost undeva la inceputul anilor 2000. Apoi avem acea decizie pilot de la CEDO pe cale sa fie data, care ne va duce, sper sa nu gresesc suma, undeva la aproape de o suta de milioane de euro pe care trebuie sa-i platim. In urma discutiei de ieri (marti – n.r.) cu domnul ministru (Florin Iordache – n.r.), i-am spus ca doresc sa fie excluse, si cred ca ati vazut ca sunt excluse, tot ceea ce inseamna fapte de coruptie, etc, si ei au venit cu aceasta propunere”, a spus seful Guvernului.

Premierul a mai declarat referitor la modificarea Codului Penal ca este o decizie pe care Guvernul intentioneaza sa o ia ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale.

“Cealalta (OUG de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala - n.r.) este motivata de decizii ale Curtii Constitutionale. Lucrurile acestea si institutia ordonantei de urgenta nu le-a inventat Guvernul Grindeanu. Inclusiv Guvernul technocrat a dat ordonanta de urgenta in ultimul an pe modificari ale Codului Penal”, a precizat Grindeanu.

Nu in ultimul rand, premierul a spus ca din punctul de vedere al Executivului modalitatea in care vor fi promovate atat gratierea, cat si modificarile la Codul Penal si de Procedura Penala nu exclude ca acestea sa fie facute prin intermediul unor proiecte de legi.

”Acesta este punctul de vedere al Ministerului Justitiei. Modalitatea prin care se face ca va fi prin Parlament, ca va fi gratierea si modificarea Codului Penal prin OUG o sa vedem in urma consultarilor pe care le va avea Ministerul Justitiei cu toti cei implicati”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

Ce prevede proiectul privind gratierea

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la 5 ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale. Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017.
Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

Nu beneficiaza de prevederile acesteia cei care au comis infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni de omor, vatamare corporala grava, lipsire de libertate, violare de domiciliu, santaj, viol, acte de pedofilie, coruptie sexuala, incest, furt si talharie, ultraj, tortura, acte de represiune nedreapta, evadare, neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea defectuoasa, falsificarea de moneda, luare si dare de mita, trafic de influenta, nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri, rele tratamente aplicate minorului, trafic de stupefiante, falsificarea de alimente, proxenetism, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantila, fraudele comise prin sistem informatic si de plata electronic, divulgarea informatiilor secrete de stat, cercetarea abuziva.

Citeste si:
Tariceanu: Legea gratierii este trimisa in Parlament; de la 1...
Tariceanu: Legea gratierii...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.