Asociatia Quantic va invita vineri, 20 ianuarie 2017, ora 19.00 la mansarda casei Filipescu-Cesianu la debutul manifestarilor din cadrul proiectului „Viitorul memoriei” ce va cuprinde o serie de activitati culturale si artistice menite sa aduca in memoria colectiva semnificatia Holocaustului si Porajmosului (Samudaripenului) din Romania si Republica Moldova.

„Ne-am propus ca prin intermediul acestui proiect sa facem cunoscut publicului trecutul anumitor orase, revendicand spatii si reactivand memoria prin intermediul artei contemporane si media, legand trecutul de prezent intr-un mod mai accesibil, personalizand intamplarile prin istorii orale, creand legaturi intre oameni si deschizand spatiile publice spre dezbatere si intelegere reciproca. Astfel, speram ca “Viitorul Memoriei” va deveni o lupta impotriva uitarii si un depozit public de amintire”, declara Olga Stefan, curator si initiatoare a proiectului.

Cele peste 40 de evenimente din cadrul proiectului se vor desfasura in Bucuresti, Oradea, Cluj, Iasi si Chisinau in perioada ianuarie – iulie 2017, in date ce se suprapun cu cele in care au avut loc pogromuri si deportari ale populatiei evreiesti locale.

In perioada 20-27 ianuarie 2017 vor avea loc in Bucuresti o expozitie ce va include imagini in premiera in Romania ale unor lucrari facute de artisti de renume international care au trait sau au fost martori ai pogromului de la Bucuresti din 1941 – Hedda Sterne, Marcel Iancu si Willy Pragher – precum si proiectii de film in premiera in Romania, dezbateri si prezentari.

Evenimentele vor zugravi o lume cat se poate de reala prin prezentarea mai multor carti, texte si fotografii produse de martori si supravietuitori, multe dintre ele necunoscute publicului. Povestile personale ale rezidentilor caminului Rosen, ilustrate intr-un film documentar prezentat in premiera vor purta audienta prin zonele si spatiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenta antisemita in timpul pogromului din 1941, pe la casele unde au trait povestitorii si povestitoarele si prin cladiri importante pentru viata comunitatii evreiesti.

Programul complet al evenimentelor din cadrul proiectului "Viitorul Memoriei"

- 20 ianuarie / ora 19.00 - Vernisaj, conferinta de presa si lansarea publica a proiectului - mansarda Casei Filipescu-Cesianu, Muzeul Municipiului Bucuresti, Calea Victoriei 151
***Program de vizitare a expozitiei – 20 -27 ianuarie 2017, zilnic intre orele 12,00 si 18,00
Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

- 21 ianuarie/ ora 16.00 - Prezentare si discutie cu Shaina Larrivee, directoarea Fundatiei Hedda Sterne din New York - mansarda Casei Filipescu-Cesianu, Muzeul Municipiului Bucuresti, Calea Victoriei 151

- 21 ianuarie/ ora 18.00 Spectacol de teatru Bucuresti 41 Tur - Retur, regia Alexandru Berceanu (Teatrul Evreiesc de Stat, Str. Iuliu Barasch 15)
*** Intrare 30 de lei

- 22 ianuarie/ ora 18.30 - Premiera film si discutie cu autorii - film documentar cu si despre rezidentii de la Caminul Moses Rosen - Macaz Bar Teatru Coop, Calea Mosilor 106

- 23 ianuarie/ intre orele 16.00 si 21.00, proiectii de filme si discutie cu realizatorii - Cinemateca Romana, Sala Union

- 24 ianuarie/ intre orele 16.00 si 23.00, proiectii de filme si discutie cu realizatorii - Macaz Bar Teatru Coop.

Viitorul Memoriei este un proiect organizat de Asociatia Quantic co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Citeste si:
Elevii români vor studia la școală „Istoria Evreilor. Holocaustul”...
Elevii români vor studia la...

Cu exceptia piesei de teatru, toate evenimentele sunt cu intrare libera.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.