Sebastian Ghita a fost dat in urmarire nationala, joi, la scurt timp dupa ce instanta suprema a decis arestarea preventiva in lipsa a fostului deputat.

Numele lui Sebastian Ghita si date despre acesta au fost introduse in aplicatia "Urmariti" a Politiei Romane, la care au acces toate structurile de politie din tara, scrie News.ro.

"La data de 5 ianuarie a.c., Politia Romana a primit un mandat de arestare preventiva emis de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe numele inculpatului Ghita Sebastian Aurelian. Conform Codului de procedura penala, pentru localizarea si prinderea inculpatului Ghita Sebastian Aurelian, a fost dispusa darea in urmarire a acestuia, activitate ce se desfasoara de politisti, sub supravegherea procurorului competent", a anuntat Politia Romana.

Potrivit procedurii, in cazul in care Sebastian Ghita nu va fi gasit in tara, iar autoritatile vor avea indicii ca acesta a parasit Romania, anchetatorii vor cere instantei emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui, urmand sa fie dat si in urmarire internationala.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, joi, emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pentru Sebastian Ghita, inlocuind controlul judiciar pe cautiune, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova.

Mandatul de arestare a fost emis in lipsa, pentru ca Sebastian Ghita este disparut din 21 decembrie 2016, si va fi pus in executare imediat dupa ce fostul deputat va fi gasit, intrucat decizia nu este definitiva, dar este executorie.

"Dispune arestarea in lipsa a inculpatului Ghita Sebastian Aurelian, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data punerii efective in executare a mandatului de arestare preventiva. Dispune emiterea de indata a mandatului de arestare preventiva pe numele inculpatului Ghita Sebastian Aurelian", potrivit deciziei ICCJ.

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

Decizia de arestare preventiva poate fi contestata, in termen de 48 de ore de la pronuntare pentru procuror si de la comunicare pentru inculpat, la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va pronunta o solutie definitiva in aceasta cauza. In cazul in care decizia de arestare preventiva va fi mentinuta de Completul de cinci judecatori, Ghita ar putea pierde cautiunea de 60 milioane de lei, depusa cand a fost luata masura controlului judiciar, ca o garantie ca acesta va respecta obligatiile care ii revin in cadrul masurii preventive.

Fostul deputat Sebastian Ghita este cautat din 21 decembrie 2016, dupa ce a fost chemat la DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair in Romania, si nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Sebastian Ghita nu avea dreptul sa plece din tara fara acceptul procurorilor, intrucat este sub control judiciar, masura preventiva luata in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie alaturi de fosti sefi din Parchet si Politie din judetul Prahova.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Ultima data, Sebastian Ghita s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar pe 19 decembrie 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.