Ministerul Culturii a trimis miercuri la UNESCO dosarul "Peisajul Cultural Minier Rosia Montana".

Informatia vine la putin timp Guvernul anuntase, la finele anului tercut, ca a decis ca dosarul Rosia Montana sa fie depus la UNESCO doar dupa o hotarare comuna luata in Guvern, avand in vedere ca Romania se afla intr-un litigiu de arbitraj international in acest dosar.

"Depunerea dosarului pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial a fost facuta cu asumarea Ministrului Culturii Corina Suteu, dupa informarea si consultarea Prim-Ministrului Dacian Ciolos si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii afirma ca protectia patrimoniului intra in prerogativele sale "fudamentale" astfel incat depunerea dosarului Rosia Montana la UNESCO nu este "un act de dispozitie cu caracter de noutate care sa fie limitat de prerogativele restranse ale Guvernului Romaniei in aceasta perioada, ci un act de administrare in vederea conservarii patrimoniului national".

In prezent, Romania are sase pozitii culturale si o pozitie naturala in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bisericile cu pictura exterioara din Moldova, Manastirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetatile dacice din Muntii Orastiei, Centrul istoric al Sighisoarei, Bisericile de lemn din Maramures si Delta Dunarii.

"Corina Suteu isi manifesta speranta ca Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, va sustine si va duce mai departe in cele mai bune conditii acest demers", se mai arata in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.