557 de elevi din clasele 0 – IV si 437 de elevi din clasele V – VIII de la Scolile Gimnaziale Nr. 1 si Nr. 2 din orasul Videle, judetul Teleorman, au finalizat cursurile de prim ajutor, de prevenire, protectie si interventie in situatii de urgenta si de educatie rutiera organizate prin proiectul Smart & Safer.

Cursurile, derulate pe parcursul a trei saptamani, au avut o componenta practica semnificativa, fiecare elev avand posibilitatea de a exersa manevrele specifice fiecarei situatii de urgenta. Sesiuni de instruire privind acordarea primului ajutor si inteventiile in caz de urgenta au fost organizate, de asemenea, si pentru parintii copiilor si profesorii celor doua scoli gimnaziale. Acestia au invatat si au exersat manevre de prim ajutor, au pus intrebari si au povestit situatii limita pe care le-au trait si in care ar fi avut nevoie de cunostintele invatate.

„Toti copiii de varsta scolara (clasele 0 – VIII) din orasul Videle au invatat notiuni de prim ajutor si cum sa actioneze in caz de calamitate prin proiectul Smart & Safer. In predarea acestor notiuni am mizat foarte mult pe latura practica, pe implicarea efectiva in activitati si pe simularea unor situatii de urgenta, pentru a testa capacitatea elevilor de a reactiona, de a lucra in echipa si de a pune in aplicare notiunile invatate”, a declarat Anca Stefan, Presedintele Asociatiei React.

Potrivit unui comunicat remis 9am, proiectul continua cu cea de-a doua etapa, in care elevii vor demonstra intelegerea notiunilor predate la cursuri printr-o serie de activitati practice. Astfel, timp de doua saptamani, elevii din clasele V–VIII lucreaza in echipe, organizate sub forma unor Patrule Scolare, pentru a-si demonstra aptitudinile de salvatori. Fiecare echipa, formata din cate un medic, un politist si un pompier – determinati anterior printr-un test de aptitudini, exerseaza notiunile invatate la cursuri, urmand ca, in perioada 17-22 decembrie, sa participe la concursul „Salvatorii comunitatii”. Concursul, constand intr-o practica de simulare a unei situatii de urgenta, va desemna echipele de salvatori care stapanesc cel mai bine manevrele de interventie. De asemenea, elevii din clasele 0 – IV vor fi premiati in cadrul unui concurs de desene, pe aceeasi tema a implicarii cetatenilor in salvarea de vieti omenesti in situatii de urgenta.

Pe langa premiile acordate tuturor elevilor care au participat la cursuri si echipelor castigatoare, organizatorii vor acorda premii si scolilor implicate in proiect: un defibrilator automat si cinci truse de prim ajutor pentru fiecare dintre cele doua scoli.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Smart&Safer este un proiect de dezvoltare comunitara care urmareste incurajarea comportamentelor responsabile, stimularea implicarii cetatenilor mici si mari in salvarea vietilor aflate in pericol si, implicit, stimularea solidaritatii civice in randul elevilor si dobandirea de abilitati in meseriile de pompier, politist si de medic. Proiectul, sustinut de OMV Petrom, este implementat in comunitate de catre Asociatia React, cu participarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Teleorman, al Politiei Rutiere Videle si al Primariei orasului Videle.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.