Comisia de jurisdictie va face verificari in cazul medicului Gheorghe Burnei pornind de la corectitudinea stabilirii diagnosticului, efectuarea manevrelor chirugicale, competenta cu privire la deciziile chirugicale, tratamente postoperatorii, cat si informarea familiei cu privire la starea pacientului, procedurile la care va fi supus si consecintele acestora, a explicat, miercuri, pentru News.ro, presedintele Colegiului Medicilor Romania (CMR), Gheorghe Borcean.

Colegiul Medicilor Bucuresti s-a autosesizat si va face verificari in cazul medicului ortoped Gheorghe Burnei ca urmare a informatiilor aparute in presa.

"Primul gest pe care il face Comisia de jurisdictie este instiintarea medicului acuzat, in scris, cu privire la faptul ca va fi audiat. Pentru fiecare caz in parte, comisia de jursidictie solicita de la comisia de specialiate a Colegiului opinii legate de cazul medical. Acestea trebuie sa ateste, in principiu, daca medicul a avut competenta legala pentru practicarea acelor manevre pentru care este acuzat, daca a avut experinta necesara pentru acel caz, daca a fost diligent in practicarea acelor gesturi pentru care este acuzat, acesta insemnand daca a avut diagnostic corect si complet asupra fiecarui caz, luat individual. De asemenea, se verifica daca a ales corect, in functie de specificul fiecarui caz, tehnica si tactica abordata, daca a avut in vedere particularitatile anatomice si functionale ale segmentelor osoase abordate, daca a cunoscut si a evaluat corect ca osul copilului va creste si daca a cunoscut posibilele complicatii ale bolii si ale tratamentului", a explicat presedintele CMR, pentru News.ro.

Comisia analizeaza, de asemenea, daca complicatiile aparute la un pacient sau la mai multi, in functie de sesizare, le-au fost diagnosticate si tratat corespunzator, daca medicul a evaluat corect prognosticul cu si fara terapie si daca i-a informat pe apartinatorii copilului despre toate acestea.

Comisia de jurisdictie va face o propunere de decizie

In urma acestor verificari, Comisia de jurisdictie va face o propunere de decizie care va fi inaintata Comisiei de disicplina a Colegiului Medicilor Bucuresti, ce va avea propria hotarare in acest caz. Decizia va putea fi contestata la Comisia Superioara de Disciplina a Colegiului Medicilor din Romania, apoi in instanta.

La Spitalul “Marie Curie” au mers, miercuri, politisti si procurori, care fac din nou perchezitii, in birouri din sectia de Ortopedie, in prezenta medicului Gheorghe Burnei. Anchetatorii au facut si sambata perchezitii la Spitalul "Marie Curie”, de unde au fost ridicate mai multe documente, iar unele birouri au fost sigilate.

Citeste si:
La ce să fii atent atunci când cumperi șeminee pe lemne: TOP...
La ce să fii atent atunci...

Corpul de control al Ministerului Sanatatii a inceput miercuri verificarile la Spitalul "Marie Curie”, dupa ce medicul Gheorghe Burnei a fost pus sub acuzare pentru luare de mita si este suspectat ca a facut experimente pe copii folosind dispozitive medicale confectionate artizanal, oase de vita fierte si filtre de tanc, in conditiile in care spitalul punea la dispozitie proteze omologate.

Medicul Gheorghe Burnei a fost retinut sambata noapte de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, care au cerut instantei arestarea preventiva a acestuia pentru 15 fapte de luare de mita. Tribunalul Bucuresti a respins arestarea preventiva a lui Burnei si a dispus plasarea in arest la domiciliu, decizie care nu este definitiva si a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Medicul Gheorghe Burnei a pretins si a primit de 15 ori mita

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au aratat, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca, in perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins si a primit de 15 ori mita de la parintii unor copii internati la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia intre 50 de lei si 1.350 de euro.
Citeste si:
Bode: Avem capacitatea de a primi migranți din Afganistan, dar cu...
Bode: Avem capacitatea de a...

Anchetatorii sustin ca Gheorghe Burnei ii obliga pe parintii copiilor operati de el sa cumpere proteze de la firma Argonmed, care in schimb ii platea vacantele cu familia in strainatate si deplasarile la congrese. Burnei folosea atat proteze omologate, cat si dispozitive medicale pe care le folosea in experimente pe copii, ce erau confectionate artizanal de cunostinte ale medicului de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii, potrivit procurorilor.

"In categoria experimentelor pe copii sunt incluse si interventiile chirurgicale efectuate cu oase de vita fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii in referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copii pe care ii opera tesut osos si ligamente, fara a cere acordul parintilor, si le tinea in congelatorul unui frigider din unitatea sanitara, in care erau pastrate alimente si bauturi alcoolice. Tesuturile, desi au fost pastrate in conditii improprii si nu au fost verificate bacteriologic si viral, au fost transplantate altor copii, iar cele gasite la perchezitii urmau sa fie folosite la alte interventii chirurgicale.

Citeste si:
Decizie finala: Gheorghe Burnei nu se poate intoarce in sala de...
Decizie finala: Gheorghe...

Din datele existente pana in prezent in dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi facut experimente pe copii in peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii sustin ca exista suspiciunea rezonabila ca numarul faptelor de care ar putea fi acuzat Burnei sa creasca, deoarece acuzatiile care i se aduc privesc faptele savarsite in doar o parte din perioada supusa cercetarilor.

Potrivit procurorilor, exista indicii ca Gheorghe Burnei ar fi savarsit infractiuni contra vietii si integritatii corporale sau sanatatii, in care victimele sunt minori aflati anterior intr-o stare de sanatate precara, “stare pe care inculpatul prin actiunile sale intentionate a agravat-o”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.