Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul "Marie Curie” din Capitala, ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramica neomologate, fragmente de oase de vita si bucati din filtre de tanc, iar in unele cazuri ar fi folosit suruburi luate din comert.

UPDATE Tribunalul Bucuresti a respins cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie” din Capitala” si a dispus plasarea chirurgului ortoped in arest la domiciliu pentru 30 de zile, in dosarul in care este acuzat de luare de mita si suspectat de experimente neautorizate pe copii.

Burnei le spunea parintilor copiilor care veneau la el ca este singurul medic din lume care poate face anumite operatii, dadea impresia ca este mereu ocupat si ca daca accepta un caz este un privilegiu, iar in unele cazuri recomanda interventia chirurgicala, desi stia ca unele deficiente fizice nu puteau fi corectate. Anchetatorii au gasit la perchezitii plicuri cu bani in carti din biblioteca de la Spitalul "Marie Curie”, au precizat sursele citate.

Gheorghe Burnei, pus sub acuzare pentru luare de mita si suspectat de experimente neautorizate pe copii, a fost retinut de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, care cer duminica unui judecator de drepturi si libertati arestarea preventiva a chirurgului ortoped.

Medicul Gheorghe Burnei opera si cazuri inoperabile

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca medicul Gheorghe Burnei, seful sectiei de Ortopedie a Spitalului “Marie Curie”, ii consulta pe copiii care ajungeau la el si le spunea parintilor acestora ca au nevoie de operatii pentru corectarea unor deficiente fizice, desi stia ca doar unele se puteau corecta prin interventii chirurgicale.

Potrivit surselor citate, medicul nu ar fi cerut direct bani pentru operatii, dar i-ar fi internat pe copii mult timp, in mod repetat, si ar fi amanat interventiile chirurgicale pana cand i-ar fi determinat pe parintii acestora sa ii dea bani.

In unele situatii, desi nu era nevoie de implantarea unor proteze sau dispozitive medicale, medicul le-ar fi spus parintilor ca trebuie facut implant pentru corectarea unor deficiente fizice, motivele reale fiind fie sa obtina bani pentru acele proteze, fie sa faca experimente.

Burnei le-ar fi spus parintilor ca protezele sunt greu de obtinut si le-ar fi conditionat interventia chirurgicala de cumpararea acestora de la firma cu care el colabora, Argonmed SRL, desi dispozitive medicale erau asigurate gratuit de catre spital in astfel de cazuri.

A folosit pe pacienti oase de vita, suruburi si bucati de filtre de tanc. Unii copii de care i-a operat au murit

Chirurgul ortoped ar fi folosit atat dispozitive medicale omologate, cat si unele create special pentru el, care insa nu erau omologate. Burnei ar fi folosit, la unele interventii chirurgicale, fragmente din oase de vita fierte si bucati din filtre de tanc de armata, dar si suruburi pe care le lua din comert, au mai aratat sursele citate.
Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

Aceleasi surse au precizat ca, uneori, problemele de sanatate erau inventate de medicul Gheorghe Burnei, iar in unele cazuri ar fi implantat dispozitive gresit.

Anchetatorii mai au date ca unele interventii chirurgicale facute de Gheorghe Burnei nu respectau nicio procedura medicala, ca au fost situatii in care copii operati de el au murit, dar si cazuri in care copiii au ramas cu infirmitati permanente.

Procurorii au gasit plicuri cu bani printre carti

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au facut sambata perchezitii la Spitalul „Marie Curie” si la locuinta lui Gheorghe Burnei. La spital, anchetatorii au gasit plicuri cu bani in carti din biblioteca. Gheorghe Burnei ar fi cerut sume cuprinse intre 1.000 de lei si 1.000 de euro pentru o operatie, potrivit acelorasi surse.

Denuntul impotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei a fost facut in septembrie, iar cauza vizeaza 17 fapte de coruptie comise in perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Citeste si:
Dispozitive moderne pentru casa ta care îți vor asigura siguranță...
Dispozitive moderne pentru...

Doi colegi de la Spitalul "Marie Curie" din Capitala, din echipa lui Gheorghe Burnei, au fost audiati sambata, in calitate de martori.

Pe numele lui Gheorghe Burnei au fost deschise doua dosare distincte, intrumentate de acelasi procuror. Unul dintre dosare a fost deschis in urma cu aproximativ doua luni, pentru luare de mita, dupa ce parintii unuia dintre copiii operati de medic au facut un denunt la Directia Generala Anticoruptie. Al doilea dosar al lui Burnei vizeaza acuzatii de vatamare corporala grava si tentativa de omor, au precizat sursele citate.

In 6 decembrie, Casa Jurnalistului a prezentat cazul unei fete, care, in urma a 11 operatii efectuate de Gheorghe Burnei, de-abia se mai poate da jos din pat, dupa ce medicul i-ar fi implantat un dispozitiv ceramic neomologat.

Medicul Gheorghe Burnei este profesor universitar la Catedra de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a UMF "Carol Davila" din Bucuresti si seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului "Maria Sklodowska Curie". El a realizat sase interventii chirurgicale in premiera mondiala si 22 de interventii chirurgicale in premiera nationala, potrivit prezentarii sale de pe site-ul retelei de clinici "Regina Maria".

Citeste si:
Decizie finala: Gheorghe Burnei nu se poate intoarce in sala de...
Decizie finala: Gheorghe...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.