Iarna e deja aici, iar in multe zone ale tarii nametii au cuprins aleile si curtile caselor inca de la inceputul lui noiembrie.
Blocajele si nemultumirile apar insa in marile orase, unde o ninsoare poate duce la paralizarea traficului pe cele mai intens circulate artere, iar mersul pe trotuare se transforma intr-o adevarata cursa a rabdarii si a echilibrului pentru pietoni.

In aceste conditii, apare in fiecare an intrebarea „cine ar trebui sa deszapezeasca trotuarele si aleile?”. Desi multi s-ar astepta ca raspunsul sa fie Primaria Generala, legea spune cu totul altceva. Fiecare proprietar sau antreprenor este obligat sa curete zapada de pe trotuarul din fata casei sau a companiei. In caz contrar, risca amenzi uriase din partea Politiei Locale.

Bineinteles, proprietarii responsabili, carora nu le place sa astepte sa le faca altii treaba, au la dispozitie o solutie mult mai simpla decat datul la lopata: o freza profesionala de zapada, cu care scapa de aceasta indatorire in doi timpi si trei miscari. Daca te bate gandul sa iti iei si tu una, poti citi acest ghid util si complex pentru a afla cum sa iti alegi freza de zapada potrivita pentru tine.

In ceea ce priveste trotuarul din fata blocurilor, de curatarea acestuia ar trebui sa se ocupe asociatiile de proprietari, care pot angaja o firma platita prin contributia tuturor locatarilor sau pot scoate voluntari la deszapezire. Din pacate, aleile raman in fiecare an impracticabile sau periculoase, pentru ca multi nu sunt nici dispusi sa plateasca, nici sa dea dovada de spirit civic. Doar ca nepasarea costa, lucru explicat chiar in lege.

Iata ce spune hotararea adoptata de Consiliul Local al Municipiului Bucuresti: „Persoanele fizice si juridice au obligatia ca, pe timp de iarna, sa indeparteze turturii de gheata formati la nivelul acoperisului imobilului/constructiei, sa curete, in maximum 24 de ore dupa incetarea ninsorii, zapada depusa si gheata formata de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliaza sau isi desfasoara activitatea, a sediilor de firme, curtilor si terenurilor detinute, astfel incat traficul pietonal sa se desfasoare in conditii normale. La imobilele in care la parter functioneaza societati comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligatiile mentionate revin acestor unitati pe timpul functionarii acestora." Amenzile pentru persoanele juridice din Bucuresti sunt clasate drept contraventie si se sanctioneaza cu amenzi de la 500 de lei la 2.000 de lei, conform art. 43, lit. b) din norme. Pentru persoanele fizice, amenda este intre 200 si 500 de lei.

In fiecare an, politia a dat amenzi de aproximativ 100.000 de lei, numai in Bucuresti, proprietarilor si antreprenorilor care nu au curatat zapada de pe trotuare si de pe acoperisuri, dar si celor care nu au indepartat turturii periculosi de pe cladiri.

Amenzi mai mari in alte orase din tara

In Ploiesti, antreprenorii risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei, daca uita sa curete zapada, gheata sau poleiul de pe aleile din dreptul centrelor comerciale sau firmelor pe care le detin. Amenda contraventionala pentru persoanele fizice este de 500 pana la 1.500 de lei.

La Cluj-Napoca, o prevedere a Consiliului Local obliga firmele sa plateasca intre 500 si 1.000 de lei daca nu indeparteaza zapada, in timp ce la Iasi amenzile sunt egale pentru persoanele fizice si cele juridice: intre 190 si 370 de lei vor scoate din buzunare cei pe care iarna ii prinde nepregatiti.

La Timisoara, Primaria a investit in niste freze pentru a curata mai usor trotuarele acoperite cu gheata si zapada, iar amenzile pentru cei care nu au la fel de multa grija de aleile din fata firmelor sau caselor sunt usturator de mari: intre 1.500 si 2.500 de lei pentru persoanele juridice si 500-1.000 de lei pentru persoanele fizice.

Legea mai prevede si ca zapada aruncata de pe trotuare sa nu ingreuneze circulatia masinilor pe strazi si bulevarde, astfel incat este interzisa depozitarea ei pe o distanta mai mica de 30 de centimetri fata de carosabil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.